Scrisoare pastorala: In drum spre Sinodul Episcopilor 2018 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Scrisoare pastorală: În drum spre Sinodul Episcopilor 2018

[2017-12-09]
PS Petru Gherghel
09.12.2017, Iași (Catholica) - PS Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iași, a dat o Scrisoare pastorală ce privește spre Sinodul Episcopilor din 2018, dedicat tinerilor, amintind în ea faptul c㠄Isus a știut să valorizeze, încă din timpul trăirii Sale pe pământ, potențialul și importanța misiunii tinerilor. Ca dovadă stă faptul că tânărul apostol Ioan era ‘ucenicul pe care-l iubea Isus’ și cel care l-a urmat pe Mântuitorul până la capăt”. Isus Cristos le-a arătat tuturor ucenicilor Săi „iubirea Sa dumnezeiască, spălându-le picioarele și oferindu-le Taina tainelor, Euharistia, adică Trupul și Sângele Său. Dar mai ales și-a arătat o prețuire deosebită pentru ucenicul cel mai tânăr, Ioan, încredințându-și taina sufletului plin de iubire unui tânăr curat și zelos, ca s-o împărtășească tuturor.”
„El, Ioan, ucenicul și apostolul cel tânăr și iubit de Mântuitorul, scrie cea mai profundă Evanghelie, numită de toți ‘Evanghelia iubirii'”. Ioan este un exemplu pentru tineri prin faptul că, „apostolul tânăr, este alături de Isus pe tot parcursul vieții Mântuitorului, ajungând până pe Calvar și până în mormântul gol. Figura lui a fost întotdeauna prețuită și recunoscută, de la prima comunitate creștină până în zilele noastre. Cea mai grăitoare imagine și cea mai mare dovadă a acestei iubiri este cea de pe Calvar, unde el, singurul dintre apostoli, cu un curaj tineresc caracteristic celui care iubește, stă lângă crucea lui Isus, însoțind-o pe Maria îndurerată și încurajându-le pe celelalte femei, strânse în jurul Mamei lui Isus”, Mântuitorul confirmând prețuirea Sa față de Ioan prin faptul că o încredințează pe Maria grijii și iubirii sale.
Episcopul citează diferite documente ale Bisericii adresate tinerilor sau în care se vorbește despre tineri, amintind și cuvintele rostite de Papa Francisc, în anul 2013, la Ziua Mondială a Tineretului din Rio de Janeiro: „Această vestire, această menire vă este încredințată acum vouă, pentru ca ea să devină sonoră cu o nouă putere: Biserica are nevoie de voi, de entuziasmul, de creativitatea și de bucuria care vă caracterizează. Știți voi care este mijlocul cel mai bun de a-i evangheliza pe tineri? Un alt tânăr. Acesta este drumul pe care trebuie să mergeți”. „Da, la această conștiință trebuie să ajungă toți tinerii creștini”, continuă PS Gherghel, „că este menirea și misiunea lor a-i mobiliza și pe alții, a transmite mai departe flacăra credinței și a iubirii. Iată calea Bisericii și a tinerilor!”
În continuare, Preasfințitul prezintă un Plan pastoral pentru Anul Tinerilor, cu recomandări și îndemnuri către comunitățile și către structurile bisericești ale Diecezei sale. „În contextul acestei griji a Bisericii pentru tinerele generații, dorim ca și în Dieceza de Iași să crească atenția și dragostea față de tineri, să fie ajutați să își trăiască credința și să fie însoțiți pentru ca vocația la iubire să ia formă concretă în viața de zi cu zi, printr-o serie de alegeri care să conducă la alegerea stării de viață în căsătorie, preoție sau viața consacrată. De aceea, îndemn toate familiile, toți preoții, toate persoanele consacrate, pe toți cei implicați în educație, toate asociațiile bisericești etc. să își asume acest drum al Bisericii și să identifice mijloacele potrivite pentru a arăta o dragoste adevărată față de tineri și pentru a veni în întâmpinarea căutărilor lor.”
Sunt evidențiate principalele domenii ale pastorației tineretului și ale pastorației vocaționale. „Tinerii caută persoane de referință, credibile, care să le ofere sprijin și încurajare. Un astfel de sprijin ar trebui să găsească în Biserică, în parohiile noastre, în comunitățile călugărilor și ale călugărițelor, în școli și universități, în propunerile asociațiilor bisericești. Este un timp potrivit ca, împreună, să ne întrebăm: În ce măsură Biserica noastră locală este o mamă iubitoare pentru tinerii noștri? În ce măsură, ca familii, preoți, călugări și călugărițe, formatori, educatori etc. suntem animați de o adevărată dragoste față de tineri, o dragoste care să ne determine să îi căutăm, să îi ascultăm și să îi ajutăm fără prejudecăți? În ce fel le suntem sprijin în alegerea drumului lor în viață?”
PS Petru formulează și câteva îndemnuri cu privire la tineri, primul dintre ele fiind: „Să-i întâmpinăm și să-i ascultăm pe tineri”. „Ascultându-i pe tineri, Biserica noastră locală poate auzi vocea Domnului care răsună și astăzi. Să nu ne fie teamă să intrăm în dialog cu ei, să le ascultăm dorințele, să le apreciem eforturile, să lăudăm realizările lor, să le încurajăm inițiativele, să le primim criticile etc. Să facem precum Sfântul Benedict, care le recomanda abaților să-i consulte și pe tineri înainte de orice alegere importantă, pentru c㠑adesea Domnul revelează soluția cea mai bună chiar celui mai tânăr’ (Regula Sfântului Benedict III, 3).
Un alt îndemn este: „Să-i însoțim cu grijă și respect pe tineri”. „Să îi ajutăm pe tineri să descopere că darul credinței vine de la Dumnezeu, dar este și un răspuns la faptul de a te simți ales și iubit! Acest dar se trăiește intens prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin slujirea aproapelui, prin deciziile zilnice luate în lumina prezenței lui Dumnezeu. Să le oferim tinerilor ocazii de cateheză și de formare! Nu este ușor să ne adresăm tinerilor, însă ei au o nevoie imensă de a descoperi și de a înțelege. Întrebările lor nu trebuie să rămână fără răspunsuri. Nu ar trebui să fie nicio parohie în care să nu se țină periodic cateheză pentru copii și pentru tineri. Să îi sprijinim pe tineri în alegerea stării de viață!… Să încurajăm și să susținem asociațiile bisericești de tineri!… Să dăm mai multă importanță întâlnirilor pentru tineri la nivel național, diecezan și parohial!”
Scrisoarea se încheie cu îndemnuri speciale și o chemare către tineri: „Fiți protagoniștii schimbărilor pe care toți le dorim, pornind de la trăirea credinței, a onestității și a dăruirii în fiecare zi din viața voastră! Să radieze pe chipurile voastre prezența lui Isus, cel care i-a întâlnit pe cei doi ucenici din Evanghelia după Sfântul Ioan, și, asemenea lor, întâlnindu-l, să vă lăsați vrăjiți și cuceriți de iubirea și prietenia Lui… Dragi tineri, cuceriți de cuvintele și de prietenia Sa, după experiența făcută, spuneți tuturor fraților și prietenilor voștri că El, Isus, este bucuria adevărată pe care oamenii, și mai ales tinerii, o caută și o doresc, și că El nu vă răpește nimic, ci vă dă totul. Vă cere doar un lucru: iubirea și căutarea feței Sale.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 995, Ultimul acces: 2024-04-17 08:59:24