Ziua Culturii Nationale sub semnul sincroniei europene, la Ateneul Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Culturii Naționale sub semnul sincroniei europene, la Ateneul Român

[2020-01-15]
de Gheorghe Anghel

Sala Mare a Ateneului Român a găzduit miercuri Ziua Culturii Naționale, sesiunea festivă organizată de Academia Română sub semnul sincroniei europene.
La invitația celui mai înalt for de cultură din România, la eveniment au participat oficialități ale statului, academicieni, oameni de cultură care l-au omagiat pe Mihai Eminescu la împlinirea a 170 de ani de la nașterea sa.
Cultura dărniciei
Cuvântările și mesajele au făcut referire la cultura națională, au evidențiat rolul avut de poetul român în definirea identitară națională, dar și aspecte mai puțin cunoscute din cultura poporului nostru.
Patriarhul României a vorbit despre „un aspect al culturii poporului român mai puțin evidențiat” și anume „cultura dărniciei, a generozității sau a filantropiei creștine, ca expresie a spiritualității românești”.
Preafericirea Sa a subliniat „contribuția Bisericii la dezvoltarea acestei culturi a dărniciei” și a evocat numeroase personalități din istoria poporului roman care „s-au străduit de-a lungul istoriei să dezvolte o cultură a dărniciei și să contribuie la misiunea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române”.
Sesiunea festivă a fost deschisă de Președintele Academiei Române. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.
Ioan Aurel Pop a vorbit despre „Europa viitorului” care „nu se poate construi prin omogenizare forțată (…) ci prin cultivarea virtuților fiecărei națiuni în contextul fondului comun”.
„În acest sens”, a spus academicianul, „școala și educația organizată îndeplinesc un rol fundamental pentru că ele asigură cultura general necesară accesului la libertate”.
„Sensibilitatea pentru cultură se dobândește greu, dar odată dobândită poate feri omenirea de mari nenorociri, de jigniri, de contravenții, infracțiuni, hoții și chiar de crime. De aceea, Ziua Culturii Naționale trebuie să orienteze comunitatea noastră spre valorile noastre spirituale alăturate valorilor omenirii”.
Președintele Klaus Iohannis a fost reprezentat la eveniment de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Centenar. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.
În mesajul său, șeful statului a felicitat „Academia Română pentru tradiția frumoasă pe care a instituit-o și o patroneaz㔠și a precizat că data de 15 ianuarie „celebrează creația eminesciană, cheia de boltă a identității noastre naționale”.
Ziua de naștere a poetului național ne reunește în jurul limbii și literaturii române, ne dă oportunitatea de a ne cinsti artiștii, dar și ocazia de a reflecta asupra destinului culturii și patrimoniului nostru national, a notat Președintele României în mesajul transmis.
Prim-ministrul României a adus elogiu culturii pe care a numit-o „singura mărturie de identitate pe care nimeni nu o poate pierde și singurul avut tangibil de care un om nu poate sărăci niciodată”.
„România de astăzi, cu idealurile și valorile sale, cunoscută drept o voce distinctă în lume, este un rod incontestabil al culturii”, a precizat Ludovic Orban în mesajul citit de Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului României.
De la sesiunea festivă dedicată Ziua Culturii Naționale nu aveau cum să lipsească Ministrul Educației și Ministrul Culturii.
Monica Cristina Anisie a spus despre Eminescu că nu este „numai un poet national, ci este și cel care a creat o punte între Școală, Biserică și societate”.
Într-o societate aflată într-o continuă schimbare avem nevoie de repere ale identității noastre, iar Mihai Eminescu reprezintă unul dintre ele.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a adus în discuție faptul că este datoria noastră de a „ne asigura că ai noștri copii nu uită de numele celor care au scris istoria și au creionat destinul national”.
După cuvintele rostite de Academicienii Eugen Simion, Nicolae Breban și Răzvan Theodorescu a urmat un moment artistic susținut de actorul Dorel Vișan. Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu.
În foaierul Ateneului Român a fost organizată expoziția foto-documentar㠄Eminescu 170“, realizată de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române și au fost prezentate trei colecții de carte ale Academiei Române: „Civilizația românească“, „Basarabica“ și „Izvoare privind istoria românilor“– Seria „Hurmuzaki“.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1016, Ultimul acces: 2024-04-11 05:43:11