Mitocasi :: Biserica Cuvioasa Paraschiva - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Cuvioasa Paraschiva
Mitocași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Mitocași
Comună:Mitocu Dragomirnei
Județ:Suceava
Cod poștal:727368
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.MitocuDragomirnei.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Cuv. Parascheva
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:În satul Mitocași nu a existat biserică până în anul 1792, locuitorii frecventând mănăstirile Teodoreni și Dragomirna din apropiere. În 1792, vechilul Mănăstirii Teodoreni din Burdujeni, Vasile Calmuțchi, rudă cu mitropolitul Gavriil Callimachi, împreună cu alții, construiesc biserica din bârne de stejar, acoperită în faza inițială cu șindrilă.
În Sinodicul parohiei datând din anul 1874 (din perioada mitropolitului Calinic Miclescu) , se menționează: "Construirea bisericii a fost începută în anul 1792 și a fost terminată în anul 1794. Vasile Calmuțchi a făcut biserica și a înzestrat-o cu toate cele trebuincioase". Pe unul dintre clopotele bisericii se află inscripția cu litere latine "Anno Domini 1792". Catapeteasma bisericii datează din 1796.
În Sinodicul bisericii se menționează că, în anul 1860, locuitorii au reparat biserica, clopotnița și catapeteasma, iar în 1937 au acoperit biserica și clopotnița cu tablă. În anul 1958, prin contribuția și munca voluntară a enoriașilor, s-a refăcut temelia de piatră, s-au înlocuit tălpile și bârnele deteriorate, s-a pus o nouă dușumea și s-a pardosit cu pietre fațada bisericii.
Alte informații:Biserica de lemn din Mitocași este clădită din bârne de stejar cioplite cu barda, legate la colțuri în crestături. În prezent este acoperită cu tablă. Pereții sunt pardosiți în interior cu scândură de brad în culoare gri. Atât în interior, cât și în exterior, biserica nu are pictură pe pereți.
Biserica are formă de arcă. Planul este rectangular cu absida la altar în 5 laturi, fără turlă, cu bolți semicilindrice la naos și pronaosul cu bolta piramidală hexagonală la altar. Lăcașul de cult are patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar, fiind prevăzut cu două uși (una la intrarea în pridvor și alta din pridvor în pronaos) și cu trei ferestre (una în altar și două în naos) .
Catapeteasma bisericii este din lemn de stejar și de brad. Coloanele de încadrare a icoanelor de la catapeteasmă sunt sculptate în formă de struguri și frunze de viță de vie. Ușile împărătești sunt sculptate în formă de flori și ornamente cu 6 iconițe pictate în ulei. Icoanele din partea de sus a catapetesmei sunt pictate în stil neobizantin de către zugravul Ion ot Burdujeni, în ulei pe pânză. Celelalte icoane de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei pe lemn de tei, în stil neobizantin, de către un pictor necunoscut.
Cod Monument:SV-II-a-B-05575
Nr. vizualizări:9175
Data ultimei vizualizări:2024-04-19 11:56:43
Data ultimei actualizări:2018-10-26 11:12:02
Data încărcării pe sit:2006-06-14 06:15:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Data: 2009-09-12
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 161

Vedere de ansamblu
Foto: Cezar Suceveanu