Bucuresti :: Biserica Sf. Tereza - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Tereza
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:șoseaua Olteniței nr. 3-5, sector 4,
Cod poștal:041291
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arcb.ro, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Nicolaie Farcaș, Gheorghiță-Daniel Benchea,
Hram:Sf. Tereza a Pruncului Isus
Stil arhitectonic:Hibrid
Detalii:Parohia "Sfânta Tereza" a fost înființată pe data de 1 august 1975, după ce a fost mai întâi filială a Catedralei "Sfântul Iosif" și apoi filială a Parohiei "Bărăția". Biserica, având hramul Sfintei Tereza a Pruncului Isus (1 octombrie) , a fost construită în perioada 1935-1937 pe terenul Cimitirului "Bellu" catolic. A fost proiectată de arhitectul Romano de Simon. De lucrări s-a îngrijit parohul Catedralei, Mons. Iosif Schubert. Sfințirea bisericii a fost făcută de către ÎPS Alexandru Cisar, Episcop de București, la 1 noiembrie 1936.
Biserica are o suprafață de aproximativ 200 mp, fiind lungă de 21 m, lată de 9 m și înaltă de 6 m. Ca elemente de arhitectură întâlnim arcade romanice, precum si coloane compozite (corintice și ionice) . Interiorul bisericii prezintă un stil unitar, ce conduce privirea spre altarul care se află în absida semicirculară. Lumina filtrată de vitralii crează o ambianță plăcută, ce predispune la rugăciune și interiorizare. La biserică s-au făcut lucrări de reparare și înnoire în perioada 1977-1984, cu ajutorul enoriașilor, prin grija Mons. Vittorio Blasutti, primul paroh al bisericii "Sfânta Tereza". Atunci au fost montate panourile tip vitraliu, precum și marmora din biserică. Dintre vitralii remarcăm: Calea Crucii, imaginea Sfintei Tereza tinând crucea și florile de trandafir. Ele sunt opera artiștilor Violeta Mihăilescu și Alexandru Bretcanu.
De la înființarea Parohiei, numărul credincioșilor a crescut o dată cu mărirea cartierelor din sectoarele 4 și 5 ale Capitalei. Comunitatea este formată din credincioși născuți în București, cât și din credincioși veniți din diferite regiuni ale țării. În ultimii ani, prin grija Arhiepiscopiei, s-a reparat casa parohială, care este în aceeași clădire cu administrația Cimitirului catolic "Bellu", și s-a realizat pe fațada exterioară a clădirii un mozaic de dimensiuni mari (aproximativ 45 mp) reprezentându-L pe Cristos, care-i eliberează de legătura morții pe Adam si Eva, lucrare realizată în 1997 de artistul Nicolae Pascu, o inițiativă a Arhiepiscopului Ioan Robu.
Situată acum într-un cadru nou, după construirea clădirii Liceului "Sfântul Iosif", la biserică s-au efectuat lucrări de amenajare și reparare, atât la exterior cât și în interior. Cât privește casa parohialĂŁ, ea se prezintă într-o stare bună.
Alte informații:Parohia nu are un cimitir propriu. Cererile pentru locuri de înmormântare sunt rezolvate de administrația Cimitirului catolic "Bellu".
Parohia este formată din aproximativ 1585 de familii cu 4620 de credincioși, dintre care 17 familii cu 64 de credincioși în filiale.
Filiale: Jilava, comuna 1 Decembrie și Adunații Copăceni. Nu au biserică și nici capelă.
Nr. vizualizări:12697
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:32:12
Data ultimei actualizări:2023-12-09 11:27:36
Data încărcării pe sit:2005-06-03 04:19:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 340

Vedere de ansamblu
Foto: internet