Iasi :: Biserica Sf. Gheorghe - Mitropolia veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe - Mitropolia veche
Iași
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt 16
Cod poștal:700028
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primaria-iasi.ro, www.icc.ro, is.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Teodora de la Sihla
Detalii:Situată în incinta ansamblului mitropolitan, "vechea Mitropolie" a fost zidită între anii 1761-1769, având drept ctitor pe mitropolitul Moldovei Gavriil Calimachi, mai întâi mitropolit al Tesalonicului, între 1745-1760. După sfințire, biserica a devenit "Mitropolia cea nouă" și, timp de mai bine de un secol, a fost catedrala în care erau hirotoniți ierarhii Moldovei și în care se desfășurau marile ceremonii bisericești.
Între anii 1997-1999, interiorul locașului a fost împodobit cu frescă în stil neobizantin de către profesorul Vasile Buzuloiu și ucenicii săi.
Mozaicul bizantin realizat între anii 1999-2000 în pridvorul deschis al bisericii de către echipa meșterului Virgil Moraru reprezintă patru scene din Paradis și evenimentul aducerii moaștelor Sf. Apostol Andrei la Iași, în octombrie 1996.
Cu ocazia înnoirilor recente care s-au făcut acestui locaș de închinare s-au restaurat catapeteasma și tronurile domnesc și arhieresc, punându-se astfel și mai mult în lumină neasemuita-i frumusețe.
Resfințirea sfântului locaș s-a făcut la 22 mai 2000 de către Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei și primat al Bisericii Greciei, împreună cu I. P. S. Mitropolit Daniel.
Alte informații:Arhitectonic, sfântul locaș care are ca patron spiritual pe Sf. Gheorghe, protectorul Mitropoliei Moldovei, face parte din familia inaugurată de biserica Sfinții Teodori. Fațadele sunt acoperite cu pilaștri angajați între care sunt dispuse panouri arcuite în acoladă. Capitelurile în stil corintic încununează pilaștrii, iar deasupra lor reapare un rând de nișe în acoladă. Bogata ornamentație în relief îmbină barocul constantinopolitan cu influențe din clasicismul rus. În prezent, biserica are în locul turlelor originare un acoperiș simplu, destul de jos, căruia îi corespunde în interior o boltă puțin arcuită.
Catapeteasma bisericii este o capodoperă a barocului balcanic. Lemnul de tei stucat, aurit, este lucrat cu migală și rafinament artistic. Ornamente vegetale și animaliere se întrețes cu vrejuri aurite într-o decorație deosebit de abundentă. Icoanele Mântuitorului și Sfântului Gheorghe de pe catapeteasmă, datând din 1805, sunt opera unui mare pictor, prea puțin cunoscut: Eustatie Altini.
Mărturie a rolului de catedrală mitropolitană sunt și mormintele din pridvor și din apropierea zidului bisericii, în care odihnesc osemintele mitropolitului ctitor Gavriil Calimachi și ale altor întâistători ai Mitropoliei Moldovei: Leon Gheuca, Iacob Stamati, Meletie, Sebastian. În vremea arhipăstoririi Prea Fericitului Patriarh Teoctist, la Iași, vechea catedrală a fost restaurată (1981-1985) .
Cu binecuvântarea I. P. S. Mitropolit Daniel, biserica, folosită multă vreme drept muzeu mitropolitan, a fost redată cultului divin în 1999, adăugându-i-se hramul Sf. Teodora de la Sihla și fiind astfel rânduită ca locaș de închinare pentru obștea călugărițelor de la Centrul eparhial Iași.
Pictura impresionează prin abundența imaginilor și prin rigoarea încadrării compoziției în canoanele Erminiei. Peretele vestic al naosului înfățișează privitorului, la ieșirea din biserică, scena înfricoșătoare însă plină de speranță creștină a Judecății din urmă
Cod Monument:IS-II-m-A-04069. 02
Nr. vizualizări:16041
Data ultimei vizualizări:2024-04-18 10:00:59
Data ultimei actualizări:2014-02-24 08:55:48
Data încărcării pe sit:2005-11-24 05:10:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 294

Vedere generală
Foto: Vitalie Danciu