Armaseni :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Armășeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Armășeni (maghiara: Csíkménaság)
Comună:Ciucsângeorgiu
Județ:Harghita
Adresa:nr. 461
Cod poștal:537041
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.ersekseg.ro, csikszentgyorgy.ro, judetulHarghita.ro, hr.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Bíró Lajos
Hram:Neprihănita Zămislire, Bunavestire
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Biserica fost construită pe locul unei biserici (în stil romanic) în secolul al XV-lea în stil gotic . Prima atestare documentară a bisericii datează din 1583. Biserica însă este mult mai veche, mai mulți cercetători sunt de acord că datează din prima jumătate al secolului al XIII-lea. Azi este una din cele mai valoroase monumente eclesiastice din Ciucul de Jos. Piesa cea mai veche a bisericii este o fereastră cu rosetă din sacristia bisericii, în cel mai frumos stil roman. Aceasta a fost preluată din biserica veche care a existat în acest loc din secolele XI-XIII. Biserica mai conține și alte elemente specifice acelei perioade, de o frumusețe aparte. O altă particularitate a bisericii sunt frescele din perioada goticului timpuriu, modificate ulterior, în anul 1455, anul pictării tavanului.
Altarul gotic construit în 1543 din anul 1915 este păstrat la Budapesta, în tezaurul Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti Múzeum) , fiind o piesă remarcabilă a expoziției permanente. Picturile din componența altarului au fost pictate în jurul anului 1520 după gravuri ale lui Albrecht Dürer.
Alte informații:Documentele medievale menționează biserica satului pentru prima dată în anul 1583. Ea a fost reconstruită de mai multe ori, aspectul din prezent fiind rezultatul reconstrucției de la mijlocul secolului al XIX-lea.
Pictura cu Legenda Sf. Ladislau a fost descoperită de József Huszka, însă a fost ulterior acoperită. Fresca s-a păstrat în stare fragmentară, dar mai pot fi identificate scenele tăierii ligamentului și cea a uciderii cumanului.
Pictura realizată în anii 1410-1420 este opera aceluiași meșter care a lucrat în biserica unitariană de la Dârjiu și în biserica romano-catolică de la Mihăileni. Restaurarea frescelor a fost finalizată în 2011.
Cod Monument:HR-II-a-A-12748
Nr. vizualizări:7882
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 21:40:28
Data ultimei actualizări:2022-11-13 11:25:36
Data încărcării pe sit:2005-12-03 16:29:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2021-05-13
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Andreas Lapidum