Manastirea Nechit - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Nechit
Nechit
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Nechit
Comună:Borlești
Județ:Neamț
Cod poștal:617087
Persoană de contact :Staret protostinghel Zenovie Grigore
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @manastireanechit.ro @mmb.ro
Adresa web Biserica:www.manastireanechit.ro
nechit.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro
www.Borlesti.ro
www.cjNeamt.ro
www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Schimbarea la Față, Sf. Mc. Zenovie si Zenovia
Detalii:Mănăstire de călugări situată în com. Borlești, la 35 km sud-vest de Piatra Neamț.
Ctitorie din sec. al XV-lea a sihastrului Nechit, reconstruită în sec. al XIX-lea și din nou în 1977.
Construcție în formă de cruce cu două turle.
Așezământul este construit într-o poiană, în marginea vestică a satului încadrată de dealuri împădurite. Intrarea din drum în incintă se face printr-o poartă de lemn, aflată la 100 de metri de biserică.
Biserica este construită pe locul alteia mai vechi, din lemn. Între 1399 și 1419 se menționează într-un document că mănăstirea Nechit, se afla pe valea pârului Nechit.
Istoria mai noua a Manastirii Nechit este strans legata de stradaniile parintelui Zenovie Ghidescu, demn urmas al monahilor care s-au nevoit in aceste locuri, venit aici ca staret, prima oara, in 1948. In 1960, Schitul Nechit redevenise asezamantul prosper de odinioara, dar desfiintarea sa abuziva, hotarata de autoritatile ateiste ale vremii, a readus aici pustiul in locul rugaciunilor catre Dumnezeu.
Parintele Zenovie este numit paroh in mai multe locuri, dar de cand se obtine redeschiderea schitului, in 1972, nu conteneste a-l veghea, contribuind la refacerea acestuia, chiar inainte de a reveni ca saret la Nechit.
Intre anii 1976-1979 se reface in intregime biserica mare, cu hramul "Schimbarea la Fata" si se construieste deasupra si un paraclis"Sf. Mucenici Zenovie si Zenovia", care sunt pictate de monahia Viorica Cretu de la Manastirea Prislop, in perioada 1979-1982. In 1990 se mareste edificiul initial printr-un adaos, unde pictura a fost executata de pictorul Mihai Chiuariu intre anii 1991-1992.
Intre anii 1998-2001 s-a savarsit constructia noului turn clopotnita, care strajuieste principalul drum de acces in manastire si care adaposteste si un paraclis cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena", oferind vietuitorilor si pelerinilor ce trec pe aici, un alt loc de rugaciune si reculegere duhovniceasca.
Dintre clădirile din jurul bisericii, cea din marginea incintei, impresionează prin mărime și execuție arhitectonică.
Alte informații:Conturi:
LEI: RO82-RNCB-0196-0277-9623-0001
EURO: RO55-RNCB-0196-0277-9623-0002
USD: RO28-RNCB-0196-0277-9623-0003
Informații conexe:GLASCOMUN.INFO: Pelerinaj (Articol)
Știri despre biserică:

»  Racla cu moaștele mai multor sfinți de la Mănăstirea Nechit a fost purtată în procesiune (2018-10-30)

 Închide 

Racla cu moaștele mai multor sfinți de la Mănăstirea Nechit a fost purtată în procesiune

[2018-10-30]
de Iulian Dumitrașcu

La Mănăstirea Nechit din județul Neamț a avut loc în seara zilei de luni o procesiune la finalul slujbei de Priveghere cu racla ce adăpostește mai multe sfinte moaște, la care au participat numeroși credincioși.
Procesiunea a fost ocazionată de sărbătorirea anuală a hramului din 30 octombrie, Sfinții Sfințiti Mc. Zenovie, episcopul Ciliciei, și sora sa, Zenovia fiind unii din ocrotitorii așezământului monahal.
Pe tot parcursul procesiunii, s-au făcut opriri în timpul cărora s-a citit din Acatistul Tuturor Sfinților. Pelerinii s-au rugat cu evlavie, purtând în mâini lumânări aprinse, iar după ce au ajuns în fața bisericii s-au închinat la sfintele moaște.
Mănăstirea este situată la 35 km sud de Piatra Neamț și la 8 km vest de Borlești, pe valea pârâului Nechit, într-un cadru natural de un pitoresc deosebit și datează din secolul al XIV-lea.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 556, Ultimul acces: 2019-01-18 21:21:16

»  Slujbă de pomenire pentru părintele Zenovie Ghidescu (2016-03-20)

 Închide 

Slujbă de pomenire pentru părintele Zenovie Ghidescu

[2016-03-20]
La Mănăstirea Nechit din județul Neamț a fost oficiată vineri, 18 martie 2016, Slujba Parastasului pentru părintele Zenovie Ghidescu, la doi ani de când a trecut la cele veșnice, a precizat Constantin Ciofu, redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Au trecut doi ani de când proinstarețul Mănăstirii Nechit, părintele Zenovie Grigore, a plecat la Domnul, la vârsta de 95 de ani. Slujba Parastasului a fost oficiată de un sobor de preoți, după săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte sfințite.
La cele două slujbe au participat credincioși din comuna Borlești, județul Neamț, dar și din alte părți ale țării. Mormântul vrednicului slujitor a fost împodobit cu florile recunoștinței, în semn de respect pentru jertfa depusă de-a lungul anilor atât la Mănăstirea Nechit, cât și în alte așezări monahale și parohii.
După cum a relatat arhimandritul Zenovie Grigore, starețul Mănăstirii Nechit, cu acest prilej a fost sfințit lumânărarul de lângă mormântul vrednicului proinstareț, ridicat prin contribuția unei familii binecredincioase.
Sâmbătă, 19 martie 2016, după oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, la Mănăstirea Nechit a fost oficiată din nou Slujba Parastasului pentru părintele Zenovie Ghidescu.
Râvnitor și harnic monah
Proinstarețul Mănăstirii Nechit s-a născut pe 25 martie 1919, în satul Hociungi, din județul Neamț, din părinții Gheorghe și Maria, având numele de botez Vasile. Și-a petrecut copilăria în satul natal alături de părinții săi, iar în anul 1926 a fost înscris la școala primară din localitate. După absolvirea celor patru clase primare a urmat clasele a V-a și a VI-a în școala din sat. În luna octombrie a anului 1935 s-a înscris la școala monastică din Mănăstirea Slatina, iar la 5 decembrie 1935 îmbracă haina monahală. În anul 1943 este tuns în monahism, primind numele de Zenovie, naș de călugărie fiindu-i starețul Mănăstirii Predeal, Valerie Nicolăeasa. Acesta l-a luat cu sine la Mănăstirea din Predeal, unde fusese numit stareț, iar în tot acest timp ucenicul Zenovie a primit învățăturile duhovnicului său și ale tuturor bătrânilor îmbunătățiți duhovnicește cu care s-a întâlnit, devenind un râvnitor și harnic monah. Revenit la Nechit, a fost nevoit să plece de aici împreună cu toți monahii din cauza Decretului comunist din anul 1959. În anii care au urmat, părintele Zenovie a fost preot misionar în Parohia Țarna Mare, Protopopiatul Fălticeni, unde a renovat lăcașul de închinăciune. În tot acest timp a lucrat și la Schitul Nechit, aflat în ruinăși uitare, iar mai apoi a fost numit stareț la Mănăstirea Horaița. După mulți ani de slujire a Bisericii, în 1992 s-a retras definitiv la Nechit, devenit între timp mănăstire.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6626, Ultimul acces: 2019-01-18 21:21:16

»  Doliu la Mănăstirea nemțeană Nechit (2014-03-22)

 Închide 

Doliu la Mănăstirea nemțeană Nechit

[2014-03-22]
Mănăstirea nemțeană Nechit este în doliu. Trecut la cele veșnice pe 18 martie, părintele Arhim. Zenovie Ghidescu, fost stareț al așezământului monahal, a fost înmormântat vinerea aceasta.
Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, și Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, alături de un sobor de preoți și diaconi, potrivit TRINITAS TV.
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat obștii monahale și fiilor duhovnicești ai părintelui Zenovie a fost citit de superiorul Așezămintelor românești la Locurile Sfinte, părintele Arhim. Timotei Aioanei.
De dimineață, în altarul de vară al mănăstirii s-a oficiat Sfânta Liturghie, urmată de slujba înmormântării, la care au participat câteva sute de credincioși veniți din toată țara.
Părintele a fost un om al dragostei. Datorită ispitelor din viață a fost un om al răbdării, a fost de asemenea un om al onestității, al sincerității“, a spus ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
„Acest părinte care încărcat de ani, dar și de daruri duhovnicești a fost cu adevărat ca un pom cu bună road㔠a mărturisit ÎPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului
Actualul stareț al Mănăstirii Nechit, Arhim. Zenovie Grigorie a dat citire testamentului lăsat de părintele său duhovnicesc, Arhimandritul Zenovie Ghidescu: „Vremea despărțirii a sosit. La ea am cugetat necontenit după sfatul Sfinților Părinți. Nu am chemat-o, dar știam că va veni pentru că este rânduit oamenilor odată să moară și apoi judecata (Evrei 9, 27). După puterile mele am urmat la rândul meu exemplul Sfinților Părinți și am îndemnat și cu cuvântul și fapta să avem tot timpul gândul la vremelnicia acestei vieți și la veșnicia celor viitoare. Gândul întâlnirii cu Hristos, nădejdea Învierii mi-a fost călăuză și stindard. Cu El boldul morții nu este decât un veșnic început, de aceea când El m-a chemat nu am putut spune decât: Iată-mă Doamne“.
Părintele Arhim. Zenovie Ghidescu s-a născut pe 19 martie 1919, în satul nemțean Hociungi, primind la botez numele de Vasile. În 1943 este tuns în monahism, la Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din Predeal, primind numele Zenovie.

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 57273, Ultimul acces: 2019-01-18 21:21:16

»  Sărbătoare la Mănăstirea Nechit din județul Neamț (2012-10-30)

 Închide 

Sărbătoare la Mănăstirea Nechit din județul Neamț

[2012-10-30]
Credincioșii sunt așteptați astăzi la Mănăstirea Nechit din județul Neamț pentru a participa la Sfânta Liturghie prilejuită de serbarea celui de-al doilea hram, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.
Paraclisul acestei așezări monahale, inclus în biserica mare, este închinat Sfinților Mucenici Zenovie, episcopul, și Zenovia, sora sa, pomeniți astăzi în calendarul Bisericii Ortodoxe. Acest altar de închinăciune a fost amenajat între anii 1976-1979, odată cu refacerea în întregime a bisericii mari. Paraclisul a fost pictat de maica Viorica Crețu de la Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara. Mănăstirea Nechit se află în comuna Borlești, la 35 km sud-vest de Piatra Neamț, fiind ctitorită în secolul al XV-lea de monahul Nechit Sihastrul. Așezământul este construit într-o poiană și este înconjurat de pădure. Desființat în urma decretului comunist din anul 1959, s-a refăcut în întregime după anul 1970, prin strădania arhim. Zenovie Ghidescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 112630, Ultimul acces: 2019-01-18 21:21:16

»  Mănăstirea Nechit din jud. Neamț în sărbătoare (2010-11-01)

 Închide 

Mănăstirea Nechit din jud. Neamț în sărbătoare

[2010-11-01]
Biserica Ortodoxă i-a serbat sâmbătă, 30 octombrie 2010, pe Sfinții Mucenici Zenovie, episcopul, și Zenovia, sora sa, care sunt ocrotitorii Mănăstirii Nechit din județul Neamț.
Programul liturgic dedicat serbării celui de-al doilea hram al Mănăstirii Nechit a început vineri seara cu slujba Privegherii. Sâmbătă dimineață a fost săvârșită slujba Sfintei Liturghii la care au participat peste 1.000 de credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Împ. Constantin și Elena" din Piatra Neamț. Pornind de la Evanghelia lecturată în cadrul Sfintei Liturghii, pr. prof. Dan Ovidiu Cojan a vorbit despre viața luminată a Sfinților Mucenici Zenovie și Zenovia. "Sfântul Zenovie, având cunoștințe medicale, și-a pus pregătirea sa în slujba vindecării trupești, dar mai ales sufletești a oamenilor. Dacă trupul și sufletul nu sunt într-o deplină armonie, întreaga ființă nu poate să se bucure de o viețuire plăcută. Spre finalul pericopei evanghelice citite astăzi (n.r. sâmbătă) se spune că la un moment dat Mântuitorul a fost avertizat că mama și frații Lui sunt prezenți acolo și doresc să-L vadă. La care Domnul Hristos le răspunde: "Mama mea și frații Mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l îndeplinesc" (Luca 8, 16-21). Noi, creștinii, obișnuim să ne numim frați și surori unii cu alții, dar sentimentul frățietății trebuie să se arate în frățietatea împărtășirii din cuvântul lui Dumnezeu. Exemplul de frățietate al Sfinților Zenovie și Zenovia trebuie să fie exemplu de frățietate în dragostea creștină, în urmarea cuvântului lui Dumnezeu. Hramul Mănăstirii Nechit reprezintă cu adevărat sărbătoarea obștii de aici. Pentru această așezare monahală ziua de 30 octombrie are o dublă semnificație pentru că atât fostul stareț, Zenovie Ghidescu, cât și actualul stareț, arhim. Zenovie Grigore, s-au învrednicit să poarte cu cinste și cu demnitate numele Sfântului Zenovie", a spus pr. prof. Dan Ovidiu Cojan pentru "Ziarul Lumina", Ediția de Moldova.
Așezare monahală din sec. al XV-lea
Situată în comuna Borlești, la 35 km sud-vest de Piatra Neamț, Mănăstirea Nechit a fost ctitorită în secolul al XV-lea de monahul Nechit Sihastrul. Așezământul este construit într-o poiană și este înconjurat de pădure. Tradiția spune că aici, la Nechit, trăiau călugări încă din veacul al XIV-lea. Pe firul neîntrerupt al vremii, a ajuns până la noi amintirea unui sihastru care se numea Nechita, primul care s-a nevoit aici, rugându-se lui Dumnezeu, de la care apoi au împrumutat numele pârâul, valea și muntele din apropiere. În jurul lui s-au adunat și alți rugători care au ridicat, după obiceiul vremii, o bisericuță de lemn, punând astfel bazele unei așezări isihaste care va fi cunoscută apoi sub numele de Sihăstria lui Nechita sau Schitul Nechit. Desființat în urma decretului comunist din anul 1959, Schitul Nechit s-a refăcut în întregime după anul 1970, prin strădania arhim. Zenovie Ghidescu, aflat acum la venerabila vârstă de 91 de ani. În perioada care a urmat s-au construit mai multe case monahale, o clopotniță cu o înălțime de 40 de metri, s-au pictat biserica și paraclisul din clopotniță, s-a amenajat drumul și s-au făcut gospodării anexe. Reparațiile bisericii au durat până în 1977, iar pictura a fost realizată de maica Viorica Crețu de la Mănăstirea Prislop. În 1990 se adaugă un paraclis deasupra bisericii, pictat de Mihai Chiuariu între 1991-1992. În patrimoniul Mănăstirii Nechit se află și două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum și alte obiecte de valoare. De asemenea, mănăstirea a primit în dar, din Grecia, papucul Sfântului Spiridon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 133321, Ultimul acces: 2019-01-18 21:21:16


Nr. vizualizări:170130
Data ultimei vizualizări:2019-01-18 21:21:16
Data actualizare:2016-07-26 11:35:51
Data încărcării:2005-10-11 11:34:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:120

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2007-09-15
Aparat: Nikon D40x
Contor: 747

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 38

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-15
Aparat: Nikon D40x
Contor: 70

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 37

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-15
Aparat: Nikon D40x
Contor: 41

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 20

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-15
Aparat: Nikon D40x
Contor: 47

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-15
Aparat: Nikon D40x
Contor: 27

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-06
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 30

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 50

Vedere panoramică
Foto: Voluntar

Data: 2008-10-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 45

Vedere panoramică
Foto: Voluntar

Data: 2009-06-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 24

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-06-07
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 28

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2008-10-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 27

Vedere partială
Foto: Voluntar

Data: 2008-10-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 29

Vedere partială
Foto: Voluntar


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7
Setul de Fotografii 8