Manastirea Lepsa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Lepșa
Lepșa
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Lepșa
Comună:Tulnici
Județ:Vrancea
Cod poștal:627369
Persoană de contact :stavrofora Mihaela Clim
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabzvn.ro, www.tulnici.primarievn.ro, www.cjVrancea.ro, www.prefecturaVrancea.ro
Hram:Nașterea Maicii Domnului, Sf. Treime, Izvorul Tămăduirii,
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Manastirea Lepsa a fost intemeiata in anul 1774, cand un ucenic al Sfantului Vasile de la Poiana Marului, ridica un schit. Biserica schitului piere intr-un incendiu, in anul 1929, iar cea noua va fi ridicata in anul 1936. Parasita in vremea comunistilor, manastirea va fi reinfiintata in anul 1990. Astazi ea are si o biserica din zid.
Alte informații:Manastire de maici
Cod Monument:VN-II-m-B-06514
Știri despre biserică:

»  Arhiepiscopul Ciprian: Fără credință în Dumnezeu nu putem să împlinim nimic bun în viața aceasta (2018-07-30)

 Închide 

Arhiepiscopul Ciprian: Fără credință în Dumnezeu nu putem să împlinim nimic bun în viața aceasta

[2018-07-30]
de Iulian Dumitrașcu

„Fără credință în Dumnezeu nu putem să împlinim nimic bun în viața aceasta”, a spus duminică Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei la Mănăstirea Lepșa.
Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a așezământului monahal, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În omilia sa, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenți despre importanța credinței pentru viața duhovnicească.
„Să ne întărim în adevărata credință, așa cum au propovăduit-o Apostolii și cum ne-au împărtășit-o moșii și strămoșii noștri, slujitorii sfintelor altare, rugătorii din mănăstiri – maici și călugări – și, de asemenea, dreptcredincioșii creștini”.
„Numai înțelegând și împlinind Evanghelia lui Hristos, putem nădăjdui în moștenirea vieții veșnice care este țelul vieții noastre creștine. Fără credință în Dumnezeu, nu putem să împlinim nimic bun în viața aceasta”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Mănăstirea Lepșa din județul Vrancea a fost la început o mică sihăstrie de călugări, luând ființă, în mod oficial, în anul 1789, ca ctitorie a răzeșilor din partea locului. A fost desființată de comuniști, în mod abuziv, prin decretul 410 din anul 1959.
Așezământul monahal a fost reînființat după 1990. Începând cu anul 1994, sub conducerea maicii starețe Mihaela Clim, Mănăstirea Lepșa a prosperat sub aspect spiritual și gospodăresc, fiind astăzi un lăcaș de rugăciune și de duhovnicești nevoințe pentru maicile care viețuiesc aici, precum și pentru pelerinii din întreaga țară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1653, Ultimul acces: 2020-08-04 16:13:54

»  Hramul istoric al Mănăstirii vrâncene Lepșa. IPS Ciprian a sfințit paraclisul așezământului monahal (2017-09-09)

 Închide 

Hramul istoric al Mănăstirii vrâncene Lepșa. IPS Ciprian a sfințit paraclisul așezământului monahal

[2017-09-09]
de Andrei Pau

Mănăstirea Lepșa, județul Vrancea, și-a sărbătorit în ziua praznicului Nașterii Maicii Domnului hramul istoric. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian a sfințit în data de 8 septembrie 2017 paraclisul așezământului monahal, închinat Sfintei Treimi.
În continuare, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a oficiat Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
După citirea Evangheliei, IPS Ciprian a rostit un cuvânt în care a precizat că Nașterea Maicii Domnului este o sărbătoare a bucuriei, pentru că ne invită pe toți cei ce constituim Biserica lui Hristos să medităm la rolul extraordinar de important pe care Sfânta Fecioară Maria l-a împlinit în istoria mântuirii neamului omenesc.
Totodată, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a felicitat întreaga obște monahală, deoarece s-a învrednicit să ducă la bun sfârșit lucrarea de înfrumusețare a paraclisului Mănăstirii Lepșa, informează Dragoș Olteanu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
La finalul slujbei, IPS Ciprian a oferit unor binefăcători Hrisovul de binecuvântare Sfântul Mucenic Sava de la Buzău și câte o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, și chiriarhul locului a primit din partea obștii mănăstirii o icoană a Maicii Domnului. De asemenea, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii așezământului, trecuți la cele veșnice.
Lăcașul de cult a fost construit în perioada 1991-1993, de schimonahia Gabriela Căruceru, cu sprijinul creștinilor ortodocși din zonă. În data de 8 septembrie 1993, Arhiepiscopul Epifanie a târnosit (sfințit) biserica.
Între anii 2016-2017, prin strădania maicii starețe, stavrofora Mihaela Clim, au fost executate ample lucrări de consolidare și renovare a lăcașului de rugăciune.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1952, Ultimul acces: 2020-08-04 16:13:54

»  Duminica a 5-a după Rusalii la Mănăstirea Lepșa (2016-07-25)

 Închide 

Duminica a 5-a după Rusalii la Mănăstirea Lepșa

[2016-07-25]
de Gheorghe Anghel

IMG 4891
În Duminica a 5-a după Rusalii, 24 iulie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul obștii de maici de la Mănăstirea vrânceană Lepșa, informează Dragoș Olteanu, Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Alături de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a așezământului monahal, cu hramurile: Izvorul Tămăduirii și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat pericopa evanghelică despre minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei (cf. Matei 8, 28-34; 9, 1).
Trecând de cealaltă parte a Mării Galileii, în ținutul gadarenilor, Mântuitorul Hristos a dorit să le arate și celor din afara hotarelor Țării Sfinte, că Învățătorul din Nazaretul Galileii despre care auziseră și ei nu era un simplu prooroc, ci Însuși Dumnezeu, Care avea putere atât în cuvânt, cât și în faptă. De altfel, pretutindeni, pe unde a trecut, El Și-a confirmat cuvântul adresat oamenilor, cu fapta concretă, îndeosebi cu săvârșirea de minuni, așa cum L-au descris Sfinții Evangheliști, că «vindeca toată boala și toată neputința din popor» (cf. Matei 9, 35).
În al doilea rând, Domnul Hristos Și-a arătat iubirea Sa dumnezeiască față de cei ce sufereau pe nedrept, din pricina vrăjmașului diavol, care punea, uneori, stăpânire pe oameni, chinuindu-i cumplit. Astfel, El intervine în viața celor doi demonizați, vindecându-i, fără ca cineva să-I fi cerut acest lucru. De ce? Pentru a le reda libertatea anulată de puterea duhurilor necurate și a le restaura demnitatea umană știrbită de acțiunile lor posesive.
Din Sfintele Evanghelii, vedem că, pe vremea aceea, diavolul se manifesta în toată urâciunea sa, la propriu, îngrozindu-i pe oameni cu puterile sale malefice. Cu timpul, însă, pe măsură ce omul a progresat în știință și tehnologie, considerându-se civilizat, diavolul a devenit și el mai rafinat, iar aceasta se vede din noile sale metode acțiune; nu-l mai sperie pe om, așa cum proceda în vechime, ci i se prezintă insidios, sub chipul celui ce vrea să facă binele, cu scopul viclean de a-i determina pe oameni să coopereze cu el.
De aceea, chiar dacă trăim în secolul al XXI-lea, să nu ne închipuim că «demonizații» au dispărut; dimpotrivă, ei s-au înmulțit, fiind favorizați și de fenomenul secularizării crescânde, care l-a făcut pe omul contemporan să se asemene tot mai mult acelui judecător dintr-o parabolă a Mântuitorului, «care de Dumnezeu nu se temea și de om nu se rușina» (Luca 18, 2). Așadar, demonizat poate fi considerat oricine săvârșește răul din plăcere, în mod conștient și liber, motivat doar de păcatele mândriei, invidiei și, mai ales, al urii față de semenii săi.
În al treilea rând, observăm că Mântuitorul îi mustră, din când în când, pe oamenii care se îndepărtează de Dumnezeu, dar nu o face prin cuvânt, ci prin îngăduința de a li se întâmpla anumite pagube materiale. Când le-a permis demonilor să intre în turma de porci, practic, Domnul Hristos le-a dat o lecție usturătoare gadarenilor, deoarece aceștia, uitându-L pe Dumnezeu, nu se mai ocupau de suflet, ci doar de lucruri materiale și trecătoare. În loc să se fi bucurat că Iisus i-a vindecat pe cei doi concitadini și, drept recunoștință, să-L fi invitat în cetate – așa cum procedaseră, oarecând, locuitorii cetății Sihar din Samaria (cf. Ioan 4, 40) – dimpotrivă, gadarenii «L-au rugat să treacă din hotarele lor» (Matei 8, 34). Singurii care au avut parte de iubirea vindecătoare a lui Hristos au fost cei doi demonizați, care, întorcându-se sănătoși la casele lor, au povestit tuturor cât bine le-a făcut lor Dumnezeu (cf. Luca 8, 39) și, astfel, au devenit mărturisitori ai dumnezeirii lui Iisus, printre locuitorii cetății Gadara, a afirmat Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei.
După încheierea Sfintei Liturghii, copiii de la Atelierul de creație și teatru al Asociației Părinți pentru Ora de Religie Vrancea au interpretat piesa de teatru Eroii, primul zid și ultima speranță a neamului românesc, închinată eroilor din Primul Război Mondial. Reprezentația din această duminică a fost dedicată, în mod special, împlinirii a 99 de ani de la Bătălia de la Mărăști, care a început pe 24 iulie 1917, fiind urmată de victoriile de la Mărășești și Oituz.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2358, Ultimul acces: 2020-08-04 16:13:54

»  Mănăstirea vrânceană Lepșa și-a sărbătorit hramul (2016-05-07)

 Închide 

Mănăstirea vrânceană Lepșa și-a sărbătorit hramul

[2016-05-07]
de Robert Nicolae

IMG 2952 (Custom)
În ziua de prăznuire a Izvorului Tămăduirii, vineri, 6 mai 2016, pelerinii au venit în număr mare la hramul Mănăstirii de maici Lepșa din județul Vrancea, atrași fiind de frumusețea locurilor, precum și de liniștea duhovnicească a așezământului monahal.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Biserica Izvorul Tămăduirii și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Totodată, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a apei, care a fost oferită credincioșilor prezenți, spre binecuvântare și tămăduire sufletească și trupească, după cum a precizat Dragoș Olteanu, consilier mass media al Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul.
Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură, în care a arătat de ce Vinerea din Săptămâna Luminată este închinată Maicii Domnului: „Această sărbătoare se leagă de o minune petrecută în a doua jumătate a secolului al V-lea, pe vremea împăratului Leon cel Mare. Se spune că acesta, cu puțin timp înainte de a urca pe tron, ajungând într-o pădure din apropierea Constantinopolului, a întâlnit acolo un om orb. Fiind însetat, orbul i-a cerut lui Leon puțină apă, pentru a-și ostoi setea, însă el nu avea asupra lui nici un vas cu apă. De aceea, a pătruns în desișurile pădurii, gândind că va găsi vreo sursă de apă, dar n-a avut succes. Întristat că nu-i poate fi de nici un ajutor orbului însetat, pe calea de întoarcere, Leon a auzit, la un moment dat, un glas care l-a îndemnat să continue căutarea, asigurându-l că va găsi, în apropiere, un izvor. I-a poruncit, totodată, să ia cu propriile mâini din acea apă tulbure, pentru a-i potoli setea orbului, dar, mai ales, pentru a-i unge ochii, spre tămăduire. Leon a procedat întocmai și orbul și-a recăpătat vederea. Atunci a cunoscut viitorul împărat că glasul acela era, de fapt, al Maicii Domnului, care, prin puterea dăruită ei de Mântuitorul Iisus Hristos – adevăratul Izvor al tămăduirilor – a săvârșit minunea vindecării orbului și i-a proorocit lui Leon – de altfel, un om înțelept, milostiv, blând și iubitor de cele sfinte – că va ajunge împărat al Imperiului bizantin, ceea ce s-a și întâmplat, la anul 457. În timpul domniei sale, care a durat până la anul 474, împăratul Leon a ridicat multe edificii bisericești, între care și o frumoasă biserică, lângă izvorul descoperit atunci, sub îndrumarea Maicii Domnului, numit până astăzi «Izvorul Tămăduirilor»; acea biserică a fost sfințită de patriarhul Constantinopolului, într-o zi ca aceasta, Vineri, în Săptămâna Luminată, prilej cu care, de atunci și până astăzi, în toate locașurile de cult, se săvârșește slujba de sfințire a apei, adică Aghiazma mică.
Iată, cum a rânduit Biserica, în această săptămână luminată de Praznicul Învierii Domnului, o zi specială în care să o cinstim și pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, ființa cea mai pură odrăslită de neamul omenesc, prin care a venit pe lume Fiul lui Dumnezeu întrupat, în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Nu se putea ca Maica Domnului – pe care Fiul ei preadulce avea s-o înalțe cu trupul la ceruri – să fie trecută cu vederea, în aceste zile de bucurie duhovnicească, întrucât, fiind Maica Vieții, ea este pururea rugătoare pentru noi, în fața Tronului ceresc“, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Fiind, la început, o mică sihăstrie de călugări, Mănăstirea Lepșa a luat ființă în anul 1789. Pe lângă biserica principală, așezământul monahal mai are alte două locașuri de cult funcționale: biserica de lemn Nașterea Maicii Domnului – monument istoric, și paraclisul Sfânta Treime, ridicat în anul 1993.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2541, Ultimul acces: 2020-08-04 16:13:54


Nr. vizualizări:4513
Data ultimei vizualizări:2020-08-04 16:13:54
Data actualizare:2014-07-14 12:18:15
Data încărcării:2006-03-17 06:27:20
Nr. Mesaje:1
Întrebare:
(2011-05-25)
Buna seara
imi puteti spune daca la Manastire il pot gasi pe parintele Boboc IOAN? ma puteti ajuta cu un nr de telefon?
Multumesc
O seara buna
@yahoo.com
Nr. Fotografii:29
Fotografi:Țetcu Mircea Rareș: 25, Wilhelm Scherz: 2, Basilica.ro: 1, CIMeC: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2014-07-15
Contor: 133

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-24
Contor: 17

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2010-08-29
Contor: 51

Vedere de ansamblu
Foto: CIMeC

Data: 2007-10-16
Contor: 112

Vedere panoramică
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2014-07-15
Contor: 12

Vedere de ansamblu
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 21

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 10

Vedere din față
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 1

Vedere din spate
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 1

Vedere din spate
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2007-10-16
Contor: 51

Turnul clopotniță
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Drum de acces
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Împrejurimi
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Interior
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Interior
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Iconostas
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2014-07-15
Contor: 0

Iconostas
Foto: Țetcu Mircea Rareș


Setul de Fotografii 2