Iasi :: Biserica Sf. Mina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Mina
Iași
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Iași
Județ:Iași
Adresa:strada Păcurari nr. 126
Cod poștal:700523
Persoană de contact :preot Constantin Prodan
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adresa web Biserica:sfmina.iasi.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatuliasi1.iasi.mmb.ro
www.MMB.ro
www.primaria-iasi.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Constantin Prodan, Bogdan Tifrea
Hram:Sf. Mc. Mina,
Detalii:Cladirea in care se afla locasul de inchinare al parohiei Sf. Mina a apartinut bisericii lutherane (evanghelice) din Iasi.
Construita din piatra si caramida la anul 1812, biserica este situata in partea de miazazi a orasului, intre strazile Pacurari si Petru Poni. Ctitorul ei este generalul maior de garda superioara in armata rusa Johann Georg von Staedler. Mort in luptele dintre rusi si turci la Ramnic, a fost adus si inmormantat in cimitirul ctitoriei sale de la Iasi.
Din anul 1945 locasul a fost incredintat parohiei Toma Cozma, care a amenajat-o pentru credinciosii ei. In zilele noastre, este biserica de enorie, cu hramul Sf. Mucenic Mina, praznuit la 11 noiembrie. Pictura interioara s-a facutin anii ’70.
Alte informații:Avand forma de nava in exterior si treflata in interior, cu absida altarului semicirculara, biserica are o turla deasupra pridvorului. Interesant este modul in care a fost adaptat stilul gotic la stilul moldovenesc. Biserica nu era pictata.
Informații conexe:PAROHIASFANTULMINA.BLOGSPOT.COM: Parohia Sf. Mina Iasi (Articol)
Știri despre biserică:

»  Slujire arhierească la Parohia ieșean㠄Sf. Mina“ (2014-04-02)

 Închide 

Slujire arhierească la Parohia ieșean㠄Sf. Mina“

[2014-04-02]
Credincioșii Parohiei „Sf. Mina“ din cartierul ieșean Păcurari, alături de preoții slujitori Constantin Prodan și Bogdan Țifrea, redactor-șef al Radioului TRINITAS - redacția Iași, l-au avut în mijlocul lor, duminică, 30 martie 2014, pe Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură, informează mmb.ro. După tradiționala primire cu pâine și cu sare a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în lăcașul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii arhierești, dintre preoții slujitori făcând parte și pr. Toma Gradinaciuc, protopopul protoieriei Iași 1.
„Începutul pocăinței este începutul mântuirii“
Dupa citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre căile prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, de împărăția cerurilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul și la lucrarea sa intitulat㠄Scara“: „Creștinul este chemat în primul rând să mărturisească credința cea adevărată. Credința este fundamentul oricărui demers al nostru către Dumnezeu în această viață. Având ca fundament credința, casa viețuirii noastre creștine se zidește apoi pe post și pe rugăciune, înconjurate de dragoste, pace și adevăr. Numai așa omul poate trece de catapeteasma acestei lumi, intrând în altar, adică în legătură cu Dumnezeu. Printre Sfinții Părinți care i-au sfătuit pe oameni și le-au arătat calea care duce către acest deziderat se numără și Sfântul Ioan Scărarul, viețuitor la sfârșitul veacului al VI-lea și începutul celui de-al VII-lea, mare nevoitor în pustiul Sinai. Sfântul Ioan, zis Scărarul, a lăsat ucenicilor săi și posterității lucrarea fundamentală numită «Scara virtuților». Pornind de la chipul scării celei binecuvântate pe care a avut-o în vedenie în Vechiul Testament patriarhul Iacob, Sfântul Ioan Scărarul descrie treaptă cu treaptă, în număr de 30, etapele pe care omul trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la Dumnezeu. Și spune Sfântul Ioan că temelia întregului demers al omului către Dumnezeu este credința cea adevărată, alături de iubirea față de Dumnezeu. Să nu iubiți nimic mai mult, ne spune Sfântul prăznuit în această zi, decât dragostea lui Dumnezeu, și veți avea odihnă multă. Tot acest mare părinte al Bisericii noastre ne mai spune că omul are nevoie pentru a-și mântui sufletul, pe de o parte să se abată de la rău, iar pe de altă parte să aibă o stare de pocăință. Începutul pocăinței este începutul mântuirii, iar începutul mântuirii este strădania omului de a bineplăcea lui Dumnezeu“.
După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al protoieriei Iași 1, a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului și a descris succint activitatea de la Parohia „Sf. M. Mucenic Mina“: „Pentru această comunitate este o zi cu totul deosebită, pentru că a poposit în mijlocul enoriașilor Întâistătătorul Bisericii moldave, IPS Mitropolit Teofan. Nu trebuie să uităm cuvintele rostite în predica Părintelui Mitropolit, anume că orice este posibil celui care are credință puternică în Bunul Dumnezeu și că, pentru a-l ține pe vrăjmașul diavol departe de noi, trebuie să postim și să ne rugăm. La această parohie, preoții slujitori își fac datoria cu prisosință, printr-un program duhovnicesc deosebit, reușind să-și adune enoriașii atât la sfintele slujbe, cât și la seri de rugăciune. S-a construit în fața acestui lăcaș de cult un bloc și s-a ascuns biserica, însă, credincioșii de aici și-au ascuns, înainte de acest lucru, biserica pe care o iubesc în suflet și nu au încetat să vină la ea ori de câte ori au nevoie“.
„Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată“
Părintele Constantin Prodan, parohul Bisericii „Sf Mina“, a mulțumit apoi Înaltpreasfințitului Teofan pentru prezență, mai ales că slujba arhierească de duminică a fost prima oficiata de un mitropolit în acest sfânt lăcaș: „Am trăit în această zi momente duhovnicești de o intensitate cu totul deosebite, momente pe care ni le-am dorit de mult și pe care le dorim reînnoite și în viitor. Mulțumim Înaltpreasfințitului Teofan pentru darul și surpriza făcute, fiindcă, după spusele Sfântului Ignatie Teoforul, unde este episcopul, acolo este și Biserica, și unde este Biserica și episcopul, acolo este adevărata Liturghie. De aceea, Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată, fiindcă s-a scris adânc în inimile și în sufletele noastre“.
La rândul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit preoților și credincioșilor Parohiei „Sf Mina“ pentru primire și pentru activitatea desfășurată și i-a îndemnat să aibă Biserica și inima ca scară către cer.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21390, Ultimul acces: 2019-03-24 18:05:42

»  Prima slujbă săvârșită de un mitropolit la Parohia Sf. Mina din Iași (2014-04-02)

 Închide 

Prima slujbă săvârșită de un mitropolit la Parohia Sf. Mina din Iași

[2014-04-02]
Momente pline de emoție și de bucurie pentru credincioșii Parohiei „Sf. Mina“ din cartierul ieșean Păcurari, unde, în Duminica a IV-a din Postul Mare, a Sfântului Ioan Scărarul, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informeaz㠄Ziarul Lumina”.
Câteva sute de credincioși din întreg municipiul au participat la slujbă, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.
Credincioșii Parohiei „Sf. Mina“ din cartierul ieșean Păcurari, alături de preoții slujitori Constantin Prodan și Bogdan Țifrea, redactor-șef al Radioului TRINITAS - redacția Iași, l-au avut în mijlocul lor, duminică, 30 martie 2014, pe Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie și a ținut cuvânt de învățătură. După tradiționala primire cu pâine și cu sare a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la poarta bisericii, soborul slujitor a intrat în lăcașul de cult, unde a debutat slujba Sfintei Liturghii arhierești, dintre preoții slujitori făcând parte și pr. Toma Gradinaciuc, protopopul protoieriei Iași 1.
„Începutul pocăinței este începutul mântuirii“
Dupa citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre căile prin care omul se poate apropia de Dumnezeu, de împărăția cerurilor. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la Sfântul Ioan Scărarul și la lucrarea sa intitulat㠄Scara“: „Creștinul este chemat în primul rând să mărturisească credința cea adevărată. Credința este fundamentul oricărui demers al nostru către Dumnezeu în această viață. Având ca fundament credința, casa viețuirii noastre creștine se zidește apoi pe post și pe rugăciune, înconjurate de dragoste, pace și adevăr. Numai așa omul poate trece de catapeteasma acestei lumi, intrând în altar, adică în legătură cu Dumnezeu. Printre Sfinții Părinți care i-au sfătuit pe oameni și le-au arătat calea care duce către acest deziderat se numără și Sfântul Ioan Scărarul, viețuitor la sfârșitul veacului al VI-lea și începutul celui de-al VII-lea, mare nevoitor în pustiul Sinai. Sfântul Ioan, zis Scărarul, a lăsat ucenicilor săi și posterității lucrarea fundamentală numită «Scara virtuților». Pornind de la chipul scării celei binecuvântate pe care a avut-o în vedenie în Vechiul Testament patriarhul Iacob, Sfântul Ioan Scărarul descrie treaptă cu treaptă, în număr de 30, etapele pe care omul trebuie să le parcurgă pentru a ajunge la Dumnezeu. Și spune Sfântul Ioan că temelia întregului demers al omului către Dumnezeu este credința cea adevărată, alături de iubirea față de Dumnezeu. Să nu iubiți nimic mai mult, ne spune Sfântul prăznuit în această zi, decât dragostea lui Dumnezeu, și veți avea odihnă multă. Tot acest mare părinte al Bisericii noastre ne mai spune că omul are nevoie pentru a-și mântui sufletul, pe de o parte să se abată de la rău, iar pe de altă parte să aibă o stare de pocăință. Începutul pocăinței este începutul mântuirii, iar începutul mântuirii este strădania omului de a bineplăcea lui Dumnezeu“.
După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al protoieriei Iași 1, a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului și a descris succint activitatea de la Parohia „Sf. M. Mucenic Mina“: „Pentru această comunitate este o zi cu totul deosebită, pentru că a poposit în mijlocul enoriașilor Întâistătătorul Bisericii moldave, IPS Mitropolit Teofan. Nu trebuie să uităm cuvintele rostite în predica Părintelui Mitropolit, anume că orice este posibil celui care are credință puternică în Bunul Dumnezeu și că, pentru a-l ține pe vrăjmașul diavol departe de noi, trebuie să postim și să ne rugăm. La această parohie, preoții slujitori își fac datoria cu prisosință, printr-un program duhovnicesc deosebit, reușind să-și adune enoriașii atât la sfintele slujbe, cât și la seri de rugăciune. S-a construit în fața acestui lăcaș de cult un bloc și s-a ascuns biserica, însă, credincioșii de aici și-au ascuns, înainte de acest lucru, biserica pe care o iubesc în suflet și nu au încetat să vină la ea ori de câte ori au nevoie“.
„Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată“
Părintele Constantin Prodan, parohul Bisericii „Sf Mina“, a mulțumit apoi Înaltpreasfințitului Teofan pentru prezență, mai ales că slujba arhierească de duminică a fost prima oficiata de un mitropolit în acest sfânt lăcaș: „Am trăit în această zi momente duhovnicești de o intensitate cu totul deosebite, momente pe care ni le-am dorit de mult și pe care le dorim reînnoite și în viitor. Mulțumim Înaltpreasfințitului Teofan pentru darul și surpriza făcute, fiindcă, după spusele Sfântului Ignatie Teoforul, unde este episcopul, acolo este și Biserica, și unde este Biserica și episcopul, acolo este adevărata Liturghie. De aceea, Sfânta Liturghie din această zi nu o vom uita niciodată, fiindcă s-a scris adânc în inimile și în sufletele noastre“.
La rândul său, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit preoților și credincioșilor Parohiei „Sf Mina“ pentru primire și pentru activitatea desfășurată și i-a îndemnat să aibă Biserica și inima ca scară către cer.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 21332, Ultimul acces: 2019-03-24 18:05:42


Nr. vizualizări:61812
Data ultimei vizualizări:2019-03-24 18:05:42
Data actualizare:2013-11-24 04:37:59
Data încărcării:2006-02-09 12:33:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:103

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 864

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 256

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 170

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 109

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 90

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 88

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 159

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 106

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 90

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 79

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 78

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-27
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 192

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 72

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-19
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 61

Turnul
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2009-08-28
Aparat: Fuji FinePix S5000
Contor: 223

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2007-09-27
Contor: 152

Vedere din spate
Foto: Vitalie Danciu


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5
Setul de Fotografii 6
Setul de Fotografii 7