Arhim. Paisie Teodorescu, despre Sf. Ioan Iacob: S-a facut urmas prin asceza Sfintilor Ilie Tesviteanul si Ioan Botezatorul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Arhim. Paisie Teodorescu, despre Sf. Ioan Iacob: S-a făcut urmaș prin asceză Sfinților Ilie Tesviteanul și Ioan Botezătorul

[2020-08-05]
de Sorin Ionițe

La Paraclisul Catedralei Naționale se află un fragment din moaște și un epitrahil al Sfântului Ioan Iacob de la Neamț dăruite de Patriarhia Ierusalimului în 2018 pentru Catedrala Națională.
În ziua de cinstire a sfântului, Arhimandritul Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici. Părintele arhimandrit a prezentat viața Sfântului Ioan Iacob și a semnalat că acesta s-a făcut urmaș prin asceză Sfinților Ilie Tesviteanul și Ioan Botezătorul.
„Poate nu întâmplător, la botez a primit numele Ilie, iar la tunderea în monahism a primit numele Ioan. Fiindcă Sfântului Proroc Ioan și Sfântului Ilie Tesviteanul li s-a făcut urmaș în viața sa de asceză aspră pe care a urmat-o Sfântul Ioan Iacob”.
Arhim. Paisie a semnalat că Sfântul Ioan Iacob este primul sfânt român înscris în sinaxarul Patriarhiei Ierusalimului. „Este făcător de minuni și un rugător fierbinte pentru neamul românesc și pentru toți cei care îl venerează cu evlavie și credință”, a adăugat el.
„Rucodelia” Sfântului Ioan
Părintele Paisie a amintit și calitatea de „inspirat versificator” a sfântului serbat: „Asceza sa a l-a condus și către sensibilitatea sufletului compunând multe poezii duhovnicești. Numea această îndeletnicire rucodelia sa pe care o făcea din dragoste față de Dumnezeu și față de semenii săi cărora le oferea din scrieri”.
Părintele a amintit câteva versuri dedicate de Sf. Ioan Maicii Domnului care au devenit o foarte cunoscută priceasnă românească: „De n-ar avea la ceruri lumea / Rudenie de pe pământ / Atunci ar fi pustie viața / Asemenea unui mormânt”.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Părintele Paisie a spus că Dumnezeu prin chemarea la ceruri în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului „l-a înrudit cu adevărat cu Maica Domnului și cu Hristos”.
„Să avem și noi acest dor pe care l-a avut Sfântul Ioan Iacob și pe care ar trebui să-l aibă fiecare creștin de a ne înrudi și noi cu Maica Domnului, astfel încât să rămânem rudenie de neam cu Sfântul Ioan Iacob și să căutăm mereu pe Hristos Domnul”, a fost îndemnul Arhim. Paisie pentru cei prezenți miercuri la Paraclisul Catedralei Naționale.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 64, Ultimul acces: 2020-09-07 03:18:33