Primele distinctii ale Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. Cine le poate primi? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Primele distincții ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Cine le poate primi?

[2020-08-05]
de Sorin Ionițe

Patriarhul României va acorda pe viitor și distincții mitropolitane, în calitatea sa de Mitropolit al Munteniei și Dobrogei. Mitropolia nu avea până acum înființate distincții separate de cele patriarhale, lucru reglementat la cea mai recentă întrunire sinodală, unde au fost înființate 7 ordine.
„Acestea sunt necesare ca o treaptă de mijloc între distincțiile de la eparhii și cele de la Patriarhie”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.
Ordinele poartă nume de sfinți din Mitropolia Munteniei și Dobrogei, cu scopul de a scoate în evidență personalitatea lor. Acestea vor fi acordate pentru diverse merite, după cum urmează:
Ordinul „Sf. Ier. Iachint de Vicina” va fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate de apărare și slujire a dreptei credințe sau de promovare a culturii și spiritualității românești.
Ordinul „Sf. Ier. Grigorie Dascălul” va putea fi acordat celor care s-au remarcat prin activitatea pastorală, misionară, socială sau culturală.
Ordinul „Sf. Ier. Calinic de la Cernica”, pentru cei cu o deosebită activitate administrativ-bisericească, filantropică sau cultural-editorialistică.
Ordinul „Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, celor care s-au evidențiat printr-o activitate teologică, didactic-educațională, de apărare și promovare a valorilor creștine sau de promovare a dialogului interconfesional.
Ordinul „Sf. Cuvios Ioan Casian” poate fi oferit celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate spirituală, misionară sau apologetică.
Ordinul „Sf. Gherman din Dobrogea”, celor cu o deosebită activitate de apărare și de slujire a dreptei credințe.
Ordinul „Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou”, celor care s-au remarcat printr-o deosebită activitate social-filantropică și de slujire rodnică și devotată a Bisericii.
Toate ordinele vor avea gramată și vor fi însoțite, în cazul ierarhilor, de engolpion, al clericilor, de cruce pectorală, iar pentru mireni, de cruce insignă.
Pentru realizarea gramatei și engolpionului fiecărui ordin mitropolitan, va fi utilizată icoana sfântului respectiv, informează Cancelaria Patriarhiei Române.
În Biserica Ortodoxă Română, „la nivelul eparhiilor, prin hotărâre a Permanenței Consiliului eparhial, se pot institui distincții arhiepiscopale sau episcopale, cu gramată, pentru clerici și mireni, după rangul eparhiei, iar la mitropolii, prin hotărâre a Sinodului mitropolitan, se pot institui distincții mitropolitane, cu gramată, pentru clerici și mireni” (Statutul Bisericii Ortodoxe Române, Art. 148)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 61, Ultimul acces: 2020-09-18 01:15:19