Mentor a zeci de generatii, Pr. Ioan Ica senior a fost condus pe ultimul drum. Ce ii sfatuia pe studenti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mentor a zeci de generații, Pr. Ioan Ică senior a fost condus pe ultimul drum. Ce îi sfătuia pe studenți

[2021-04-14]
de Gheorghe Anghel

„Trebuie să ai încărcătură de aur, adică atât de mult să agonisești, încât să poți să dai și celorlalți din prisosul bogăției tale intelectuale și spirituale”, le spunea adesea părintele Ioan Ică senior studenților săi.
Sfatul a fost rememorat miercuri de Mitropolitul Ardealului la înmormântarea preotului care a format zeci de generații de teologi și preoți. Slujba a fost oficiată în Catedrala din Sibiu.
Înaltpreasfinția Sa a evocat cele trei misiuni pe care părintele Ică senior le-a îndeplinit cu mult devotament.
„Întâi de toate, a avut misiunea academică (…). A onorat o catedră grea și esențială, de bază a teologie, adică cea care se ocupă de învățătura de credință a Bisericii noastre, temelia vieții noastre spirituale.
„A doua slujire, legată de cea a propovăduirii de la catedră, a fost cea a slujirii de la altar și îmi amintesc de câte ori ne punea și pe noi la probe de examen, la un chestionar liturgic”.
„A treia slujire a fost o binecuvântare de la Dumnezeu, este vorba de slujirea familiei. Ne-a fost nouă tuturor model. A slujit în familie împreună cu doamna preoteasă ca nimeni altul. Fiind ei colegi de facultate, au slujit împreună pe Hristos, dar s-au ajutat unul pe altul și împreună au reușit să lase Bisericii noastre două familii de slujitori”, a subliniat ierarhul.
Conducerea Facultății de Teologie din Sibiu, cadre didactice de la mai multe universități, consilieri eparhiali, protopopi, preoți și teologi, precum și apropiați ai familiei au venit să-și ia rămas-bun de la marele profesor de Teologie Dogmatică și Simbolică de la școlile teologice universitare din Sibiu, Cluj-Napoca și Alba Iulia.
Slujba înmormântării a fost oficiată de: IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei. Foto credit: Mitropolia Ardealului
Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de PS Episcop Damaschin Dorneanul.
Mesajul Facultății de Teologie din Sibiu și cuvântul de evocare a personalității părintelui profesor Ioan Ică Senior a fost citit de decanul instituției, pr. conf. univ. Daniel Buda.
„Vreme de mai multe decenii, Teologia Sistematică predată la Sibiu și nu numai a fost identificată cu personalitatea părintelui Ioan Ică Senior. (…) Maniera unică de predare, modul de a explica studenților dogmele, energia și pasiunea molipsitoare emanate la cursuri au rămas profund întipărite în memoria a peste 40 de generații de studenți sibieni”, a spus părintele decan.
A fost prezent și rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. Sorin Radu, care a rostit un mesaj de condoleanțe și de evocare a părintelui Ioan Ică Senior.
„Conducem pe ultimul drum din această lume un mentor care a format zeci de generații de studenți teologi, un pedagog cunoscut pentru pasiunea predării și acrivia ascultării, un cercetător pasionat, autori de studii valoroase publicate în țară și în străinătate”, a spus prof. univ. Sorin Radu.
La final, ceilalți ierarhi au transmis mesaje de evocare și de condoleanțe, iar mai apoi au fost citite mesajele primit de la ierarhii din țară și din diaspora românească.
Renumitul profesor de teologie a fost înhumat în cimitirul municipal din Sibiu, cu onoruri militare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1504, Ultimul acces: 2024-04-14 10:41:50