Papa ii cere Mariei sa obtina darul pacii pentru lume - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa îi cere Mariei să obțină darul păcii pentru lume

[2011-01-02]
Sfântul Părinte a subliniat faptul că "lecturile biblice din această solemnitate pun accentul îndeosebi pe Fiul lui Dumnezeu făcut om și pe 'numele' Domnului. Prima lectură ne prezintă binecuvântarea solemnă pe care preoții o rosteau asupra israeliților în marile sărbători religioase: ea este ritmată tocmai de numele Domnului, repetat de trei ori, ca pentru a exprima plinătatea și forța care derivă din această invocație... În lectura a doua, Sfântul Paul rezumă în adopția filială lucrarea de mântuire realizată de Cristos, în care este prezentă figura Mariei. Grație ei, Fiul lui Dumnezeu, "născut din femeie" (Galateni 4,4), a putut să vină în lume ca om adevărat, la împlinirea timpului". În fine, "textul Evangheliei de astăzi se încheie cu punerea numelui lui Isus, în timp ce Maria participă în tăcere, meditând în inimă, la misterul acestui Fiu al ei, care în mod cu totul singular este dar al lui Dumnezeu... Observăm că evanghelistul vorbește despre maternitatea Mariei pornind de la Fiul, de la acel 'copil înfășat', pentru că El - Cuvântul lui Dumnezeu (cf. Ioan 1,14) - este punctul de referință, centrul evenimentului care are loc și El este cel care face în așa fel încât maternitatea Mariei să fie calificată ca 'divină'".
"Această atenție prevalentă pe care lecturile de astăzi o dedică 'Fiului', lui Isus", explică Papa Benedict al XVI-lea, "nu reduce rolul Mamei, dimpotrivă, îl situează în perspectiva justă: Maria este cu adevărat Născătoare de Dumnezeu tocmai în virtutea relației sale totale cu Cristos. De aceea, glorificându-l pe Fiul este cinstită Mama și cinstind-o pe Mama este glorificat Fiul. Titlul de 'Născătoare de Dumnezeu', pe care astăzi liturgia îl scoate în evidență, subliniază misiunea Preasfintei Fecioare în istoria mântuirii: misiune care stă la baza cultului și a evlaviei pe care i-o rezervă poporul creștin. Într-adevăr, Maria nu a primit darul lui Dumnezeu numai pentru ea însăși, ci pentru a-l aduce în lume: în fecioria ei rodnică, Dumnezeu a dăruit oamenilor bunurile mântuirii veșnice (cf. Rugăciunea zilei). Și Maria oferă încontinuu mijlocirea ei poporului lui Dumnezeu care peregrinează în istorie spre veșnicie".
În Mesajul său pentru această zi, cu titlul "Libertatea religioasă, cale pentru pace", Pontiful a amintit faptul că: "'Lumea are nevoie de Dumnezeu. Are nevoie de valori etice și spirituale, universale și împărtășite, și religia poate să ofere o contribuție prețioasă în căutarea lor, pentru construirea unei ordini sociale drepte și pașnice' (nr. 15). De aceea, am subliniat că 'libertatea religioasă este element indispensabil al unui stat de drept; nu poate fi negată fără a dăuna în același timp tuturor drepturilor și libertăților fundamentale, fiind sinteza și apogeul lor' (nr. 5). Omenirea nu se poate resemna în fața forței negative a egoismului și a violenței; nu trebuie să se obișnuiască cu conflictele care provoacă victime și pun în pericol viitorul popoarelor. În fața tensiunilor amenințătoare ale momentului... îi îndemn pe toți să se roage pentru ca să ajungă la bun sfârșit eforturile întreprinse din mai multe părți pentru a promova și a construi pacea în lume".
Papa a concluzionat: "Fecioara Maria ni-l dăruiește pe Fiul ei, ne arată chipul Fiului ei, Principe al Păcii: ea să ne ajute să rămânem în lumina acestei fețe, care strălucește asupra noastră (cf. Numeri 6,25), pentru a redescoperi toată gingășia lui Dumnezeu Tatăl; ea să ne susțină în invocarea Duhului Sfânt, pentru ca să reînnoiască fața pământului și să transforme inimile, înmuind împietrirea lor în fața bunătății dezarmante a Pruncului, care s-a născut pentru noi. Născătoarea lui Dumnezeu să ne însoțească în acest nou an; să dobândească pentru noi și pentru lumea întregi doritul dar al păcii".
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4918, Ultimul acces: 2024-03-27 22:38:14