Papa Francisc: Nu putem sa il intelegem pe Isus fara Biserica sau fara Mama Sa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Nu putem să îl înțelegem pe Isus fără Biserică sau fără Mama Sa

[2015-01-01]
În predica sa în prima zi a Noului An, Papa Francisc a spus că Isus și Mama Sa, Maria, sunt "inseparabili", așa cum sunt Isus și Biserica, Mama întregii omeniri, care îi călăuzește pe fiii ei la Dumnezeu. "A-l separa pe Isus de Biserică înseamnă a introduce o 'dihotomie absurdă'", le-a spus Sfântul Părinte participanților la Liturghia din Bazilica San Pietro, din 1 ianuarie 2015, Solemnitatea Mariei, Maica lui Dumnezeu - în ritul latin.
Biserica "este ca o Mamă care-l păzește pe Isus cu duioșie și îl dăruiește tuturor cu bucurie și generozitate... Fără Biserică, Isus Cristos ajunge să fie redus la o idee, la o morală, la un sentiment. Fără Biserică, raportul nostru cu Cristos ar fi în voia imaginației noastre, a interpretărilor noastre, a sentimentelor noastre. Nu putem să înțelegem mântuirea oferită de Isus fără a prețui de asemenea maternitatea Bisericii, a explicat Pontiful, adăugând că este imposibil să îl iubim pe Cristos și să aparținem Lui fără a iubi și a aparține Bisericii, deoarece Biserica este familia lui Dumnezeu care îl duce pe Cristos omenirii.
"Credința noastră nu este o doctrină abstractă sau o filozofie, ci este relația vitală și deplină cu o persoană: Isus Cristos, Fiul unic născut al lui Dumnezeu, făcut om, mort și înviat pentru a ne mântui, și viu în mijlocul nostru. Unde îl putem întâlni? Îl întâlnim în Biserică, în Sfânta noastră Maică Biserica ierarhică. Biserica este cea care spune astăzi: 'Iată Mielul lui Dumnezeu'; Biserica este cea care îl vestește; în Biserică Isus continuă să săvârșească gesturile Sale de har care sunt Sacramentele... Nici o manifestare a lui Cristos, nici măcar cea mai mistică, nu poate vreodată să fie dezlipită de trupul și de sângele Bisericii, de concretețea istorică a Trupului lui Cristos."
În reflecția sa, Papa Francisc a arătat că Biserica, celebrând Solemnitatea Mariei ca Mamă a lui Dumnezeu, ne amintește că ea, mai mult decât oricine altcineva, a primit binecuvântarea Domnului dând un chip uman Dumnezeului etern. La nașterea lui Isus, El și Mama Lui, Maria, "erau împreună, așa cum au fost împreună la Calvar, deoarece Cristos și Mama Sa sunt inseparabili: între ei există un raport foarte strâns, ca între orice copil și mama sa... Această inseparabilitate este semnificată și de faptul că Maria, aleasă dinainte pentru a fi Mamă a Răscumpărătorului, i-a împărtășit intim toată misiunea, rămânând alături de Fiul până la sfârșit pe Calvar."
"Maria este așa de unită cu Isus pentru că a avut cunoașterea Inimii Lui, cunoașterea credinței, hrănită de experiența maternă și de legătura intimă cu Fiul Său. Preasfânta Fecioară este femeia credinței, care i-a făcut loc lui Dumnezeu în inima sa, în proiectele sale; este credincioasa capabilă să perceapă în darul Fiului venirea acelei 'plinătăți a timpului' (Galateni 4,4) în care Dumnezeu, alegând calea umilă a existenței umane, a intrat personal în brazda istoriei mântuirii. Pentru aceasta nu poate fi înțeles Isus fără Mama Sa."
Pontiful a reafirmat că nu putem să îl înțelegem pe Isus fără Biserică și pentru că "Biserica și Maria merg mereu împreună și acesta este tocmai misterul femeii în comunitatea eclezială". "Maria, prima și desăvârșita ucenică a lui Isus, prima și desăvârșita credincioasă, model al Bisericii care merge, este cea care deschide acest drum de maternitate a Bisericii și îi susține mereu misiunea maternă adresată tuturor oamenilor. Mărturia sa discretă și maternă merge cu Biserica încă de la începuturi. Ea, Mamă a lui Dumnezeu, este și Mamă a Bisericii și, prin intermediul Bisericii, este Mamă a tuturor oamenilor și a tuturor popoarelor."
Papa a amintit că 1 ianuarie este și Ziua Mondială a Păcii, care în acest an are tema: "Nu mai sunteți sclavi, ci frați". El s-a rugat pentru ca Domnul să realizeze pacea în inimile indivizilor, în familii și între națiuni, și a făcut apel la fiecare persoană, după propriile responsabilități, să combată formele moderne de sclavie și să promoveze solidaritatea. Pontiful Roman și-a încheiat predica atrăgând atenția asupra unei statui a Mariei și a Pruncului Isus aflată lângă altar: "Aș vrea să vă propun să o salutăm împreună, așa cum a făcut acel popor curajos din Efes, care striga în fața păstorilor săi când intrau în biserică: 'Preasfântă Născătoare de Dumnezeu!' Ce salut frumos pentru Mama noastră... Vă invit pe voi toți să vă ridicați și de trei ori să o salutați, în picioare, cu acest salut al Bisericii primare: 'Preasfântă Născătoare de Dumnezeu!'"
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4837, Ultimul acces: 2024-03-28 09:48:46