Trecerea in 2017 la Catedrala Patriarhala | Patriarhul Daniel: Biserica mentine cumpana si comuniunea dintre timp si vesnicie, fiind in istorie o icoana a vietii vesnice din Imparatia Cerurilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Trecerea în 2017 la Catedrala Patriarhală | Patriarhul Daniel: Biserica menține cumpăna și comuniunea dintre timp și veșnicie, fiind în istorie o icoană a vieții veșnice din Împărăția Cerurilor

[2017-01-01]
de Iulian Dumitrascu

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat la trecerea în Anul Nou civil 2017 slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos. De asemenea, au fost citite și rugăciuni de mulțumire pentru anul ce tocmai s-a încheiat. La slujba săvârșită la Catedrala Patriarhală au participat numeroși credincioși.
În cuvântul său, Patriarhul Daniel le-a vorbit credincioșilor despre Timpul mântuirii – scară spirituală către viața veșnică.
Slujba ce se săvârșește în noaptea dintre ani este mulțumire pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra noastră în anul care s-a încheiat și rugăciune pentru ca Dumnezeu să binecuvinteze cununa anului ce a sosit. Totodată, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care se rostește în cadrul acestei slujbe arată importanța sfințirii timpului vieții noastre prin chemarea numelui mântuitor al Domnului nostru Iisus Hristos, Creatorul lumii și Împăratul veacurilor, a spus Preafericirea Sa.
Timpul este modul de existență al creaturii, iar veșnicia este modul de existență a lui Dumnezeu, a mai explicat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Însă, Biserica Ortodoxă nu a definit timpul și eternitatea ca diametral opuse. Astfel, timpul și eternitatea, nefiind în relație de opoziție, deși distincte, pot comunica. Aceasta constituie premisa pentru posibilitatea coborârii lui Dumnezeu în timp și a participării oamenilor la viața veșnică.
De asemenea, Părintele Patriarh mai accentuează faptul că Timpul unirii omului cu Dumnezeu (sau timpul mântuirii) i se oferă omului în Biserică.
Biserica menține cumpăna și comuniunea dintre timp și veșnicie, fiind în istorie o icoană sau o arvună a vieții veșnice din Împărăția Cerurilor. În acest sens, în cultul Bisericii Ortodoxe fiecare an este anul mântuirii, iar fiecare sărbătoare este comuniunea credincioșilor cu vremea aceea, adică o trăire aievea a evenimentelor săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos în istorie, precum și comuniunea credincioșilor cu sfinții din toate timpurile, a precizat Patriarhul României.
La final, Părintele tuturor românilor le-a oferit credincioșilor prezenți iconițe reprezentând pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare sărbătorit în fiecare an la 1 ianuarie, precum și Pastorala de Sărbătoarea Nașterii Domnului 2016.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
***
Această slujbă care a fost săvârșită constituie un bun prilej de a solemniza în cultul public momentul trecerii dintre ani, de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe, precum și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6930, Ultimul acces: 2024-04-25 22:13:49