Manastirea Stavropoleos din Capitala isi sarbatoreste hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mănăstirea Stavropoleos din Capitală își sărbătorește hramul

[2011-05-31]
Biserica Ortodoxă Română face mâine, 1 iunie 2011, pomenirea Sfântului Iustin Martirul și Filosoful. Printre lăcașurile de cult care îl au pe sfânt ca ocrotitor se numără și Mănăstirea Stavropoleos din București.
Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară, ea a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.
Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist. Pentru buna rânduială a vieții de obște tot în incintă s-au amenajat chiliile, stăreția și spațiul pentru preotul duhovnic.
Patru monahii, trei surori și un preot duhovnic sunt viețuitorii acestei mănăstiri ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, de Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, de Sfântul Ierarh Atanasie și de Sfântul Mucenic Haralambie.
Viața de obște a monahiilor ce trăiesc aici se împarte între rugăciune, lucru și studiu. Se restaurează cărți vechi, icoane, veșminte și broderii liturgice, se scriu și editează cărți, se scrie muzică psaltică și se lucrează pentru a trece pe suport digital fondul de manuscrise și carte veche a bibliotecii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 135371, Ultimul acces: 2024-04-15 02:31:27