PS Iosif Paulet: Prima Liturghie in Catedrala dupa consacrarea episcopala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Iosif Păuleț: Prima Liturghie în Catedrală după consacrarea episcopală

[2019-08-12]
PS Iosif Păuleț
PS Iosif Păuleț a celebrat Sfânta Liturghie, duminică, 11 august 2019, la ora 11.00, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regin㔠din Iași, prima Sfântă Liturghie celebrată în catedrală după ce a fost consacrat Episcop. Episcopul Iosif a fost însoțit la altar de pr. Paul Budău, paroh al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, „parohia Catedralei”, și decan de Iași, pr. Romeo Neculai, cancelar al Episcopiei de Iași, pr. Mihai Budău, econom diecezan, pr. Iosif Enășoae și pr. Anton Despinescu. În Catedrală erau prezente persoane consacrate și mulți credincioși. Cântarea a fost susținută de corul mare al Catedralei, dirijat de pr. Ciprian Antălucă și susținut la orgă de Octavian Bișoc. A fost intonată muzică gregoriană, muzica oficială a Bisericii Catolice.

Pe baza textelor din Sfânta Scriptură proclamate la Liturgia cuvântului, la predică, PS Iosif s-a oprit asupra primelor cuvinte proclamate la evanghelie: „Nu te teme, turmă mică!”, vorbind despre ceea ce înseamnă teama și cum poate aceasta să fie învinsă, deoarece „întreaga noastră viață, de la leagăn la mormânt, este dominată de teamă, de frică”. Episcopul Iosif, folosindu-se de mai multe exemple, a amintit faptul că există mai multe tipuri de frică: 1. „frica de Dumnezeu… iar cea mai frumoasă, minunată și sfântă este frica izvorâtă din iubirea față de Dumnezeu”; 2. „frica provocată de păcat”; 3. „frica pe care ne-o provoacă oamenii, semenii noștri, sau diferitele evenimente, cum este mai ales moartea”; 4. „frica închipuită, frica imaginară”. În continuare, păstorul Diecezei de Iași a oferit mai multe sfaturi pentru a scăpa de frică și pentru a reuși ca această teamă să fie dominată. În primul rând a fost evidențiat㠄eliberarea de păcate”, făcând o Spovadă bună, apoi a vorbit despre „eliberarea de dorințele dezordonate ale firii, în special pofta de bani, pofta de avere”, și în al treilea rând a vorbit despre „încrederea totală în Dumnezeu”.
În finalul predicii, PS Iosif a amintit de Psalmul 22 și despre încrederea pe care o oferă acest psalm, prin cuvintele „Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morții, nu mă tem de nici un rău, căci tu ești cu mine”. Totodată au fost amintite și cuvintele de la psalmul responsorial, „Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”, cuvinte pe care Fericitul Anton Durcovici și le-a luat ca moto. La sfârșitul Liturghiei, pr. Paul Budău i-a adus PS Iosif un cuvânt de mulțumire, spunând c㠄suntem privilegiați și onorați să fim comunitatea care stă cel mai aproape de inima Preasfințitului… el este la el acasă, de altfel oriunde în Dieceză este la el acasă”. Apoi, Emil Bejan a rostit o poezie dedicată Preasfințitului Iosif.
Preasfințitul Iosif Păuleț a cerut încă o dată tuturor să se roage pentru el și pentru toți păstorii, încheind prin cuvintele: „Bucurați-vă mereu în Domnul, din nou vă spun: Bucurați-vă! Atunci când ieșim din biserică, nimeni să nu iasă cu fața tristă, ci zâmbind, pentru că aici trăim bucuria credinței. Vă doresc din toată inima să aveți această seninătate, această bucurie de a trăi cu Domnul și în Domnul!” (pr. Adrian Blăjuță pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2468, Ultimul acces: 2024-04-08 07:29:10