Adoptia embrionilor inghet a ti: morala sau nu? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Adopția embrionilor îngheț a ți: morală sau nu?

[2009-01-03]
Catolici practicanți, Timothy și Dawn Smith respectă deciziile Vaticanului, dar recenta declarație despre adoptarea embrionilor înghețați a fost privită cu reticență de cei doi, părinți a trei copii care au venit în lume prin acest proces. În documentul "Dignitas Personae" ("Demnitatea persoanei ") - publicat la 12 decembrie - Congregația pentru Doctrina Credinței nu condamnă adopția de embrioni înghețați, dar afirmă că astfel de practici ridică serioase probleme etice. Oficialii Vaticanului consideră că nu există o soluție complet morală legată de embrionii înghețați, nici măcar cea a "salvării" embrionilor abandonați prin aducerea lor la dezvoltare completă și naștere.
Agenția de știri a Conferinței Episcopale Americane a dedicat un amplu material acestui subiect. "Dacă Biserica ar f i spus explicit că nu putem adopta embrioni înghețați nu ne-am fi opus pe față învățăturilor ei", afirmă Timothy Smith, de 44 de ani, a cărui soție Dawn, de 40 de ani, a dat naștere la trei copii care au fost adoptați pe când erau embrioni înghețați. "Ușa este încă deschisă. Până când nu va fi închisă noi spunem și credem că am făcut un lucru bun." Când cei doi s-au căsătorit în 1991 erau hotărâți să aibă trei-patru copii, dar în 1997 au aflat că nu pot din motive de infertilitate. Au căutat împreună cu oameni de știință niște căi legale și morale. Au aflat că procedurile in vitro folosesc adeseori embrioni în exces, cei care nu sunt folosiți fiind abandonați, putând fi donați unor cupluri care nu pot avea copii în mod natural.
Acceptând că fertilizarea in vitro e imorală, soții Smith consideră că au apărat viețile celor trei copii adoptându-i ca embrioni înghețați, oferindu-le pântecele lui Dawn în care să se dezvolte până la naștere. Familia Smith a crescut astfel numeric odată cu venirea fiicei Erin în 5 octombrie 2004 și a băieților Conrad și Dominic la 29 decembrie 2007, a declarat soțul pentru CNS la sfârșitul anului trecut. Soții înțeleg poziția Bisericii privind procreația dar au fost totuși surprinși de documentul Congregației pentru Doctrina Credinței. "Am crezut că, după o oarecare reflecție asupra problemei, vor fi mai înclinați înspre această practică", a declarat Smith. "Nu mi se pare că au stat de vorbă cu oameni - în special cu catolici - care să fi trecut prin această problemă."
Singura soluție complet morală, afirmă documentul Vaticanului, este încetarea producerii și înghețării de embrioni umani. Dar industria medicală merge după alte precepte și continuă să producă embrioni: ce este de făcut cu ei? Arhiepiscopul Rino Fisichella, președintele Academiei Pontificale pentru Viață, spune că "discuția este încă deschisă" și că Vaticanul nu a exclus complet posibilitatea adoptării embrionilor, deși s- a r putea să meargă în această direcție datorită implicării părinților într-un proces imoral. Smith insistă că adopția de embrioni e morală, asemănătoare cu adopția de copii (născuți) și că e total diferită de alte căi. "O mamă surogat dă naștere dar nu păstrează copilul. Mai mult, pentru aceasta se creează intenționat noi embrioni. În cazul embrionilor înghețați ei există deja. Sunt ființe complet umane, cu toți cromozomii. Și cu suflet."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1626, Ultimul acces: 2024-05-01 15:40:40