ProFamilia.ro: Compendiul CBC - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

ProFamilia.ro: Compendiul CBC

[2009-01-03]
Începând de astăzi Compendiul Catehismului Bisericii Catolice este disponibil online spre consultare pe ProFamilia.ro. Nu este o premieră, dat fiind că acest text se află de mai multă vreme publicat chiar pe situl Vatican.va, în mai multe limbi printre care și româna. Acum însă acest text se află publicat pe un sit românesc, care nu presupune până a ajunge la el folosirea altor limbi, fie ele și de circulație internațională. În plus doar pe ProFamilia.ro Compendiul este publicat cu indexul analitic, ceea ce permite identificarea rapidă a articolelor privind anumite teme de interes.
Un best seller în mediul catolic în anul lansării, Compendiul este prezentat astfel de Papa Benedict: "este o sinteză fidelă și sigură a Catehismului Bisericii Catolice. El cuprinde, în mod concis, toate elementele esențiale și fundamentale ale credinței Bisericii, astfel încât constituie, după cum a fost dorit de predecesorul meu, un fel de vademecum, care să permită persoanelor, credincioase sau nu, să cuprindă, într-o privire de ansamblu, întreaga panoramă a credinței catolice". O caracteristică a Compendiului este "forma sa dialogată, care reia un vechi gen literar catehetic, compus din întrebări și răspunsuri. Este vorba de a propune din nou un dialog ideal între învățător și discipol, printr-o serie insistentă de întrebări, care îl implică pe cititor invitându-l să continue în descoperirea aspectelor mereu noi ale adevărurilor credinței sale. Genul dialogat contribuie și la o însemnată scurtare a textului, reducându-l la esențial. Acest lucru ar putea favoriza asimilarea și eventuala memorare a conținuturilor."
Indexul analitic conține zeci de termeni cu trimitere spre articolele cu relevanță. Articolele pot fi referite în mod simplu, precum, de exemplu , acestea despre castitate. Subliniem afirmația Papei că este vorba de o lucrare pentru persoanele "credincioase sau nu", ceea ce înseamnă că acest Compendiu online poate fi recomandat tuturor acelora - precum prieteni sau cunoscuți - care doresc să afle mai multe despre credința catolică. "Compendiul nu este o operă de sine stătătoare și nu vrea în nici un fel să ia locul Catehismului Bisericii Catolice: mai degrabă face încontinuu trimitere la el atât prin indicarea exactă a numerelor de referință, cât și prin folosirea continuă a structurii, a dezvoltării și a conținuturilor sale." Câteva capitole din Catehismul Bisericii Catolice sunt publicate online tot pe ProFamilia.ro și tot la secțiunea Catehism.
(Sursa: vezi aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1623, Ultimul acces: 2024-04-29 16:36:56