Curs de arta romaneasca pentru copiii din Parohia Timisoara - Ronat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Curs de artă românească pentru copiii din Parohia Timișoara - Ronaț

[2010-11-30]
În cadrul proiectului "Hristos împărtășit copiilor", Parohia ortodoxă Timișoara-Ronaț, Protopopiatul Timișoara I, la inițiativa părintelui paroh Nicolae Mircia, a organizat joi, 25 noiembrie, un curs de artă tradițională românească pentru copiii din parohie, informeaz㠄Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Arta meșteșugului tradițional le-a fost prezentat celor 35 de copii de către Dumitru Copil, artist popular, originar din părțile Bihorului.
Parohia Timișoara Ronaț, prin persoana părintelui paroh Nicolae Mircia și cu ajutorul credincioșilor, organizează periodic activități pentru copiii de la grădinița și școala din cartier. Întâlnirile au loc în fiecare joi și sâmbătă, de la ora 15:00, respectiv 16:00. În cadrul acestor întâlniri, copiii aprofundează cunoștințele dobândite la orele de religie de la școală.
Copiii pot reînvia tradițiile
Începând cu Postul Crăciunului, copiii descoperă tradițiile vechi populare închinate sărbătorilor de iarnă, colindul, sceneta religioasă "Steaua", obiectele decorative confecționate din nuci, mere, pânză de in și semințe.
"Am observat entuziasmul acestor copii și interesul lor pentru arta populară tradițională și pot spune că ei sunt cei care pot reînvia tradițiile, meșteșugurile de altădată și toată vistieria de obiceiuri tradiționale românești, moștenită de la moșii și strămoșii noștri. Arta populară este pe înțelesul copiilor, orice copil, cu puțină îndemânare, poate învăța să sculpteze linguri de lemn, să picteze vase de lut, să împletească, să croșeteze și să țeasă lâna, mai ales dacă are un îndrumător alături. Arta populară este o alternativă pentru copilul din ziua de astăzi, care este prins tot mai mult de calculator și internet, instrumente care nu-i dezvoltă atât de mult creativitatea pe cât ar putea arta tradițională, care în final îi dă satisfacția acelui copil că a realizat ceva cu mâinile lui, un obiect de artă populară, ce poate rămâne mărturie de-a lungul generațiilor", a precizat meșterul popular Dumitru Copil.
Creația populară înseamnă viață
Cunoscutul artist popular a subliniat că arta populară înseamnă viață, aducerea aminte a faptului că suntem români înseamnă mai mult decât ceea ce poate exprima cuvântul. "Când sunt între meșterii populari, simt o bucurie curată și sinceră, unitate, simt satul românesc care renaște. Mergând la târgurile tradiționale organizate în țară și străinătate, am observat tendința omului modern de întoarcere la tradiție, la arta populară autentică, cea născută la sat. Mulți oameni doresc să aibă în casele lor obiecte făcute de mâinile țăranilor, obiecte realizate cu atâta dăruire de către cei care încă mai țin aprinsă flacăra tradiției populare autentice".
Biserica, păstrătoarea tradiției autentice
În Ajunul Crăciunului, copiii, alături de îndrumătorii lor și de părintele paroh, vor împodobi pomul de Crăciun cu obiectele confecționate de ei, așa cum făceau odinioară bunicii și strămoșii lor. "Aceste activități trebuie încurajate, întrucât dezvoltă latura creativ-intuitivă, atenția copiilor și totodată se promovează tradițiile noastre românești, a sculpturii, a manufacturii, care ne aduc aminte de trecutul satului românesc, de arta tradițională populară. Biserica a promovat întotdeauna valorile autentice ale artei tradiționale românești și a constituit locul unde arta populară a făcut trecerea de la profan la sacru, de la simplul obiect tradițional manufacturat la obiect de cult. Odată ieșite aceste opere de artă din mâna copiilor, bucură pe toți cei care le privesc, iar bucuria celor mici este și mai mare, întrucât aceste obiecte făcute de mânuțele lor vor constitui podoabele ce vor îmbrăca pomul de Crăciun din anul acesta al bisericii noastre", a precizat părintele Nicolae Mircia, parohul Bisericii Timișoara-Ronaț.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3815, Ultimul acces: 2024-05-16 10:56:20