Boboteaza reinnoieste botezul nostru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Boboteaza reînnoiește botezul nostru

[2011-01-07]
După citirea Sfintei Evanghelii, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a tâlcuit credincioșilor înțelesurile pericopei evanghelice citite în ziua Marelui Praznic al Botezului Domnului. Preafericirea Sa a arătat că sunt trei mari adevăruri care se desprind din acestea. "În primul rând, smerenia nemărginită a Mântuitorului Isus Hristos, care, deși este fără de păcat, vine să se boteze cu botezul lui Ioan, care era un botez spre pocăință întru iertarea păcatelor. În al doilea rând, vedem marele adevăr că Isus din Nazaret nu este un om obișnuit, ci este Dumnezeu-Omul. Vedem mărturisită dumnezeirea Lui de către Dumnezeu Tatăl și de către Duhul Sfânt, care o confirmă. Al treilea mare adevăr pe care ni-l arată Sfintele Evanghelii este iubirea nesfârșită a lui Dumnezeu pentru oameni și pentru mântuirea lor. Face ca Fiul Său cel veșnic să devină om și să se nască pentru a noastră mântuire, să se boteze pentru a noastră mântuire, să se răstignească, să învieze și să se înalțe la ceruri întru slavă pentru a noastră mântuire."
Tot în cuvântul de învățătură ținut ieri, Patriarhul României a amintit că Sfântul Sinod al BOR a hotărât ca anul 2011 să fie Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii. De aici, subliniază Basiica.ro, invitația la studierea, citirea și meditarea asupra Sfântului Botez ca mare taină a iubirii Sfintei Treimi pentru noi. "În fiecare an, sărbătoarea Botezului Domnului este și o sărbătoare de reînnoire a botezului nostru, cum spune Sfântul Simon al Tesalonicului, care zicând că Botezul Domnului este reînnoit prin sărbătoarea Botezului Domnului, dar se reînnoiește și harul de la botezul nostru. Părintele Stăniloae spune că a fi botezat în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh înseamnă a fi cufundat în iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh."
După Sfânta Liturghie, Patriarhul a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei, în fața Reședinței patriarhale, împreună cu Episcopii-vicari patriarhali Preasfințitul Ciprian Câmpineanul și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Preafericirea Sa a stropit apoi cu Agheasma Mare sutele de credincioși adunate în curtea Catedralei patriarhale.
(Sursa: Basilica.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1583, Ultimul acces: 2024-05-03 17:01:33