Cateheza si liturgie in Directorul Catehetic al Drumului Neocatehumenal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cateheză și liturgie în Directorul Catehetic al Drumului Neocatehumenal

[2012-01-25]
În cadrul audienței de vineri, 20 ianuarie 2012, la Papa Benedict al XVI-lea, circa șapte mii de membri ai Mișcării bisericești Drumul Neocatehumenal au ascultat, în aula pentru audiențe generale, decretul de aprobare a Sfântului Scaun privind celebrările liturgice din Directoriul Catehetic care marchează diferitele etape ale acestei experiențe ecleziale de inițiere creștină. Drumul Neocatehumenal a apărut în Spania, în anii 1960, la inițiativa lui Kiko Arguello și Carmen Hernandez. Decretul dat vineri de Consiliul Pontifical pentru Laici marchează încheierea parcursului de recunoaștere a Drumului Neocatehumenal după aprobarea, în 2008, a Statutelor proprii.
Cardinalul Antonio Canizares, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a vorbit pentru Radio Vatican despre ce reprezintă pentru Biserică aprobarea acestui decret: "Înseamnă pentru întreaga Biserică recunoașterea modului în care inițierea creștină trebuie să aibă întotdeauna o uniune între Cuvânt și celebrări: este Cuvântul lui Dumnezeu, este lucrarea lui Dumnezeu, este Dumnezeu cel care ne vorbește, și în celebrări Dumnezeu este recunoscut, Dumnezeu acționează și aceste celebrări marchează diferitele etape ale Drumului Neocatehumenal, aceleași care formează itinerarul oricărei inițieri creștine. Dacă ne uităm la catehumenatul din antichitate, cum diferitele etape au fost marcate de celebrări specifice pentru fiecare moment al itinerarului, astăzi se face același lucru, deci nu sunt artificiale, nu este vorba de o simplă metodologie inventată pentru oameni, ci corespunde la itinerarul de convertire, la itinerarul de credință, la itinerarul deplinei integrări a vieții creștine în Biserică".
Prefectul a vorbit și despre raportul dintre cateheză și liturgie în Drumul Neocatehumenal: "Unii vor să facă inițierea creștină numai pe baza catehezei, a ceea ce omul face și să primească numai o cunoaștere intelectuală despre credință, realitățile Crezului sau celelalte aspecte ale vieții creștine. Ceea ce se întâmplă este că inițierea creștină este întotdeauna o acțiune a Maicii Biserici în care Dumnezeu acționează. Întâietatea aparține lui Dumnezeu, Dumnezeu acționează și omul răspunde. Omul face un itinerar care trebuie să fie iluminat de Cuvântul lui Dumnezeu, în același timp trebuie să fie trăit ca acțiune a lui Dumnezeu și primire a acțiunii lui Dumnezeu. Acest lucru în Drumul Neocatehumenal este foarte clar, este ceea ce răspunde cu adevărat la inițierea creștină și astăzi, mai mult ca oricând, se subliniază acest lucru. Într-adevăr, omul are ispita de a crede că totul este rodul activității sale, ca și cum ar fi vorba numai de o integrare într-o societate. Nu, este Maica Biserică cea care dă naștere fiilor săi. Și cum iau naștere fiii în sânul Maicii Biserici? Prin Cuvânt și celebrări".
Ce rol are comunitatea creștină în liturgie, o mică comunitatea creștină cum sunt cele din Drumul Neocatehumenal? Cardinalul a răspuns: "Când spun că Maica Biserică, sânul Bisericii, este spațiul în care se nasc noii creștini, oamenii noi, doresc să spun că comunitatea, care este Biserica, prezidată de Petru, este locul unde se nasc noii creștini, și de aceea Cuvântul lui Dumnezeu, liturgia și comunitatea creștină sunt inseparabile. Cum se face inițierea creștină dacă nu se trăiește în sânul matern al Bisericii, al comunității? Cum se poate trăi ceea ce Dumnezeu a dăruit omului nu pentru el însuși, pentru individ, ci pentru a le trăi într-o nouă realitate care este realitatea de noi fii, oameni noi care au fost transformați de harul lui Dumnezeu? Aceasta este viața întregii realități care este trăită în Drumul Neocatehumenal. Inițierea creștină este inițierea întregii Biserici, este inițiere la credință, inițiere la viața morală, inițiere la liturgie, la rugăciune. Aceasta este Biserica. Când se face inițierea creștină, Biserica însăși este cea care se dăruiește catehumenilor, și de aceea, realitatea comuniunii este cu adevărat de nerenunțat pentru a realiza inițierea creștină".
Referitor la raportul dintre liturgie și noua evanghelizare, având în vedere apropierea Sinodului dedicat acestei teme, Cardinalul Canizares a declarat: "Noua evanghelizare nu este posibilă fără liturgie și fără Euharistie, centru și culme a întregii liturgii... izvor și culme a evanghelizării. A înțelege noua evanghelizare ca o operă de propagandă, opera unei societăți religioase pentru a răspândi principiile sale și a nu înțelege noua evanghelizare ca acțiune a lui Dumnezeu care îl cheamă pe om și care îi dă harul și darul convertirii și al credinței, este greșit. Nu este posibilă o nouă evanghelizare fără liturgie, nu e posibilă o nouă evanghelizare fără acțiunea lui Dumnezeu care se actualizează în liturgie. Nu este posibilă o nouă evanghelizare unde prioritate lui Dumnezeu nu este cu adevărat evidențiată. Prioritatea lui Dumnezeu este prezentă în liturgie, Dumnezeu este cel care acționează, Dumnezeu este cel care ia inițiativa, Dumnezeu este cel care mântuiește, Dumnezeu este cel care face să se nască o nouă creatură, un om nou și de aceea trebuie să insistăm întotdeauna pe faptul că noua evanghelizare fără liturgie nu are viitor".
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1394, Ultimul acces: 2024-04-29 22:19:20