Cateva date biografice despre viitorii Cardinali (1) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Câteva date biografice despre viitorii Cardinali (1)

[2015-01-07]
Salvatore Cernuzio a realizat pentru Zenit un material reunind date biografice, profiluri și curiozități privind viitorii Cardinali, ce vor fi creați de Papa Francisc în Consistoriul din 14 februarie. Mai exact a 15 din cei 20, și anume Cardinalii electori (sub 80 de ani). Materialul a apărut în traducere pe situl Diecezei de Iași, de unde preluăm astăzi detalii despre opt dintre aceștia.
Mons. Dominique Mamberti
Singurul "curial" din lista celor 15 Cardinali electori. Arhiepiscop titular de Sagona, Mamberti este din 8 noiembrie 2014 prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice, după ieșirea din scenă a Cardinalului Raymond Leo Burke. Născut la Marrakech în 1952, prelatul a intrat în Serviciul Diplomatic al Sfântului Scaun la 1 martie 1986, prestând serviciu la reprezentanțele pontificale din Algeria și Chile, la Misiunea Permanentă la ONU la New York și în Liban și în sfârșit la Secțiunea pentru Raporturile cu Statele a Secretariatului de Stat. Numit Nunțiu în Sudan, în 2002, și delegat apostolic în Somalia, a primit consacrarea episcopală la 3 iulie 2002. La 19 februarie 2004 a fost numit și Nunțiu în Eritreea. La 15 septembrie 2006, Papa Benedict al XVI-lea l-a ales secretar pentru raporturile cu statele, funcție desfășurată până în urmă cu câteva luni.
Mons. Manuel José Macario do Nascimento Clemente
Este Patriarh de Lisabona, Portugalia, unde s-a născut și a trăit, studiind acolo ca seminarist și lucrând acolo cu diferite funcții. La Universitatea Catolică Portugheză, Clemente a obținut în schimb doctoratul în teologie, devenind apoi profesor. După aceea a fost vice-rector și rector al Seminarului Mare. La 6 noiembrie 1999, a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea titular de Pinhel și auxiliar de Lisabona. Apoi Papa Benedict al XVI-lea l-a numit Episcop de Porto în 2007, în timp ce Papa Francisc i-a conferit, în 2013, titlul de Patriarh de Lisabona. Din 19 iunie 2013 este președinte al Conferinței Episcopale Portugheze.
Mons. Berhaneyesus Demerew Souraphiel CM
Arhiepiscop de Addis Abeba, în Etiopia, Souraphiel a fost ales delegat la Adunarea Generală a Lazariștilor din Roma în 1980. În timpul acestei perioade a luat doctoratul în sociologie la Gregoriana, întorcându-se apoi în Dieceza africană unde, în 1999, Papa Wojtyła l-a numit Arhiepiscop. Președinte al Episcopilor din Etiopia și Eritreea, al Consiliului Bisericii Etiopiene și, din iulie 2014, al AMECEA (Asociația Conferințelor Episcopale Membre din Africa de Est), viitorul Cardinal a participat la recentul Sinod din octombrie.
Mons. John Atcherley Dew
Arhiepiscopul de Wellington, Noua Zeelandă, vine din Oceania. Wellington în trecut fost sediu de Cardinal. După diferite funcții ca paroh, vice-paroh, misionar și formator de seminariști, la 1 aprilie 1995, Dew este numit Episcop titular de Privata și auxiliar de Wellington, unde a devenit Mitropolit în 2005. Din 1 aprilie 2005 este și Ordinariu Militar pentru Noua Zeelandă; în timp ce din 2012 este președinte al Conferinței Episcopale, funcție prin care a participat și el la recentul Sinod, unde a fost referent al cercului minor englez "A". Se pare că în adunarea din octombrie, Dew a exprimat unele teze progresiste.
Mons. Edoardo Menichelli
Pe aceeași linie a lui Dew, și Arhiepiscopul de Ancona-Osimo, Mons. Menichelli, pentru toți "don Edoardo", unul dintre cei doi italieni dintre Cardinalii electori, invitat de Pontif la Sinod în care apoi a fost ales moderator al cercului minor în limba italiană. Născut la Serripola di San Severino Marche (Macerata), Menichelli a desfășurat câteva funcții în Curia Romană: din 1968 până în 1991, ca oficial la Tribunalul Suprem al Signaturii Apostolice; din 1992 până în 1994, colaborator la Congregație pentru Bisericile Orientale, devenind "favoritul" prefectului de atunci, Cardinalul Achille Silvestrini, care l-a voit secretarul său particular. Atent față de tineri și față de păturile slabe ale societății, prelatul este astăzi asistent ecleziastic național al Asociației Medicilor Catolici Italieni.
Mons. Pierre Nguyen van Nohn
Arhiepiscopul de Hanoi este prima dintre numirile luate de Papa din "periferiile" din Asia. Îndeosebi, purpura sa ar putea să fie un stimulent pentru relațiile diplomatice dintre Sfântul Scaun și Vietnam, care au progresat deja în această vară după al V-lea Grup de Lucru între cele două state desfășurat chiar la Hanoi. Episcop coadiutor al lui Da Lat din 1991, van Nohn a fost ales în 2007 președinte al Conferinței Episcopale Vietnameze, funcție menținută timp de șase ani. În 2010, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit coadiutor al Arhidiecezei de Hanoi, unde a devenit Arhiepiscop numai după câteva săptămâni.
Mons. Alberto Suarez Inda
Arhiepiscop de Morelia, într-un ținut rănit cum este statul Michoacá, Suarez a făcut studiile ecleziastice la Universitatea Gregoriana din Roma. Hirotonit preot la 8 august 1964, a fost numit Episcop de Tacámbaro în 1985. Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit apoi Arhiepiscop Mitropolit de Morelia, la 20 ianuarie 1995.
Mons. Charles Maung Bo SDB
Arhiepiscop de Yangon, în Myanmar, este primul dintre cei doi salezieni dintre noii Cardinali (celălalt este Mons. Sturla Berhouet, Arhiepiscop de Montevideo). Cu ei, fiii lui don Bosco în Colegiul Cardinalilor devin 5 din 125. Hirotonit preot în 1976, Bo a fost numit Episcop de Lashio pentru a primi apoi hirotonirea episcopală din voința Papei Wojtyła pentru Dieceza de Pathein, în 1996. Din 2003 este Arhiepiscop Mitropolit de Yangon; în perioada 2000-2006 a fost în schimb președinte al Conferinței Episcopale din Myanmar.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1323, Ultimul acces: 2024-04-29 08:25:21