Sfintirea cea mare a apei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfințirea cea mare a apei

[2015-01-07]
În fiecare an în Biserica Ortodoxă, în data de 5 și 6 ianuarie, adică în ajunul și în ziua Bobotezei, se oficiază la sfârșitul Sfintei Liturghii sfințirea cea mare a apei numită și Agheasma Mare.
Și anul acesta, în toate locașurile de cult din țară și străinătate au fost săvârșite Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii celei mari a apei, adică Agheasma Mare. Slujba Sfințirii celei mari a apei ne aduce aminte de Botezul Domnului în Iordan, când s-au deschis cerurile și S-a arătat Sfânta Treime, dar și de botezul nostru, când am fost botezați în numele și iubirea Preasfintei Treimi.
La slujba Sfințirii celei mari a apei cerem, prin rugăciunile întocmite de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului din secolul VII, ca apa aceasta să fie "izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtarea puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească". Ne rugăm, de asemenea, ca ea să fie, pentru cei ce vor fi stropiți sau vor gusta din ea, "spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință". Apa sfințită la Bobotează are putere binefăcătoare pentru mulți credincioși și pentru casele lor, ei păstrând-o cu sfințenie până în anul următor la o nouă sfințire mare a apei.
Sfântul Ioan Gură de Aur scria că, încă din timpul său, "mulți creștini obișnuiesc ca la această sărbătoare, la miezul nopții, după ce au scos apă, să o ia acasă și să o țină un an întreg, pentru că în ziua aceasta s-a sfințit apa. Aici, se întâmplă o minune, deoarece apa care se scoate azi nu se strică, ci se ține un an întreg și deseori doi sau trei ani de-a rândul, fiind ca și cea proaspătă".
În cuvântul rostit la finalul slujbei Agheasmei mari, marți 6 ianuarie 2015, Patriarhul României a vorbit despre calitățile și binecuvântările Aghesmei Mari.
„Apa sfințită astăzi sau Aghiasma mare are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare și de sfințire. Se numește Aghiasma mare pentru că a fost primită ca binecuvântare de la Dumnezeu printr-o mare sfințire. O slujbă bogată cu invocarea de trei ori a Duhului Sfânt ca să sfințească apa aceasta în prima parte a rugăciunii și încă o dată de trei ori în partea ultimă a rugăciunii sfințitoare. Agheasma mare sau Apa de la Sărbătoarea Botezului Domnului așa cum ne spun ecteniile pe care le-am ascultat, are putere sfințitoare a sufletului și a trupului și a caselor oamenilor, a fântânilor și a naturii înconjurătoare. De aceea, oamenii de la țară stropesc cu această apă sfințită nu numai locuințele, ci și toate casele din jur și, de asemenea, ogorul sau grădina. Apa aceasta cu putere sfințitoare are și o putere vindecătoare. Vindecătoare de boli sufletești și trupești și vindecătoare de patimi, așa cum se spune în rugăciunile de la această sfântă și mare slujbă de sfințire a Apei. Are putere vindecătoare de boli sufletești și trupești, dar și putere de izgonire a duhurilor necurate sau duhurilor diavolești. Prin folosirea acestei ape sfințite noi alungăm răutatea din sufletul nostru, dar și lucrarea diavolească adesea plină de răutate, de viclenie și de încercare de a îndepărta pe om de Dumnezeu și de semenii lui. Această apă se ia dimineața pe nemâncate 8 zile pentru că 8 este cifra veșniciei, a vieții veșnice. Și așa cum ne arată și rugăciunile de astăzi această apă sfințită ne aduce aminte de Botezul nostru, dar și de faptul că noi suntem chemați să intrăm în Împărăția cea veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh. Este o apă sfințitoare care ne conduce spre Împărăția iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu și spre viața veșnică”, a explicat Preafericirea Sa.
Apa sfințită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi, Agheasma mare luată de la biserică din ziua Botezului Domnului se păstrează în case și se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1258, Ultimul acces: 2024-04-26 00:57:01