Cine sunt adevaratii draci din cardul electronic de sanatate (Hotnews.ro ) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cine sunt adevaratii draci din cardul electronic de sanatate (Hotnews.ro )

[2015-01-23]
Mă așteptam la o exorcizare furtunoasă a dracilor din cardul de sănătate, practicată pe viu de arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Dar discursul IPS Ciprian a fost mult mai moderat decât al celorlalți critici religioși ai acestui pătrățel de plastic care, culmea!, îi revoltă mult mai tare decât toaletele murdare din spitale sau pacienții rămași fără medicamente.
Bine, în acest caz moderația IPS-ului s-a sfârșit când a afirmat că prin acest card electronic suntem „controlați din toate punctele de vedere și ce a fost pe vremea lui Ceaușescu e o nimica toată”. Știe IPS-ul ce știe, miroase el dracii din card, doar că ăștia, ca orice draci adevărați, nu sunt acolo unde zice popa. Sunt altundeva.
Începând cu acest an, statul român devine posesorul celui mai complex și masiv sistem informatic din Europa. Numit pe scurt SIUI (sistem informatic unic integrat), în acest uriaș container informatic se găsesc toate datele medicale ale românilor începând cu anul 2010 și restul informațiilor despre sistemul medical românesc. Un munte de aur informațional a cărui valoare pe piața industriei medicale este inestimabilă. Cel care deține accesul la toate aceste date devine, vorbim practic nu spiritual, Dumnezeul omniscient al sistemului medical românesc.
Vorbim așadar de ceva cu adevărat mare, important, și dracii sunt întotdeauna interesați de astfel de lucruri. Dracii reali, nu ăia despre care fac vorbire feluriți IPS-ei, mai mult sau mai puțin moderați.
Dacă funcționarea SIUI ar porni de la niște reguli corecte, iar mecanismele lui ar fi clar explicate de autorități, atunci beneficiile aduse de acest sistem ar fi incontestabile.
Din ce știm până acum de la autoritățile române, putem observa câteva unghere în care e foarte posibil să se fi ascuns adevărații draci ai cardului de sănătate.
•PRIMUL DIAVOL: ACCESUL
Nu e vorba de accesul la dosarele medicale individuale ale pacienților. De ce ar fi cineva interesat de ce boli suferă nea Costică Popescu din Moțățăi? Cât despre dosarul medical al lui Iohannis, Ponta sau cine știe ce mare președinte de bancă, indiferent că sunt pe suport de hârtie sau electronic, ele au fost și vor fi oricum ținta feluritelor servicii secrete.
Ce contează atunci când ai un sistem informatizat este că toate datele medicale pot fi mult mai ușor centralizate și interpretate. Tipare de consum ale anumitor medicamente, obiceiurile comportamentale ale pacienților, etc., etc., toate valorează multe kilograme de aur pe piața industriei medicale.
Cine le păzește? Conform declarațiilor oficiale, suportul fizic pe care sunt găzduite aceste informații este deținut de STS. SRI-ul apară la rându-i SIUI de potențialii hackeri. Activitatea acestor două servicii secrete este departe de a fi viguros controlată de comisia parlamentară desemnată s-o facă. Din contră.
Straniu a sunat și declarația directorului IT din Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Mihai Bejat, care este desemnat responsabil principal al SIUI: „Dacă discutăm despre nivelul de acces direct asupra datelor [din SIUI, n.red.], atunci da, singurul loc de unde se poate accesa este biroul unde îmi desfășor eu activitatea”. Dacă chiar există acest acces direct asupra tuturor datelor din SIUI, după cum lasă să se înțeleagă declarația anterioară, atunci biroul respectiv este un fel de Sfinta Sfintelor sistemului medical.
•Sunt aceste date criptate?
•Cine controlează și supraveghează activitatea din acel birou?
•Cum se verifică instituțiile între ele pentru a fi prevenite posibile abuzuri?
•Care este implicarea și nivelul de acces al angajaților Siveco în toată această arhitectură informatică, știut fiind că aceasta este compania care a dezvoltat-o și o întreține?
Sunt toate întrebări la care autoritățile au datoria să ofere răspunsuri limpezi și detaliate.
•DIAVOLUL DELĂSĂRII
Degeaba ai la dispoziție cel mai performant și complex sistem informatizat din Europa, dacă nu există oamenii care să folosească informațiile generate. În prezent, departamentul de control și anti-fraudă din CNAS are doar 50 de angajați, iar Ministerul Sănătății are mai puțin de 10 oameni dedicați acestei zone. Adăugându-i pe cei din casele județene de sănătate, rezultă că în România de monitorizarea și controlul sistemului medical se ocupă maxim 150 de persoane.
Comparativ, în Statele Unite există trei instituții diferite care se ocupă cu prelucrarea și folosirea datelor electronice din sistemul medical: FBI-ul cu o unitate specializată, unitatea Inspectorului General din cadrul „ministerului” american al sănătății și procuratura generală a fiecărui stat în parte. Doar în statul New York, procurorul general are 330 de oameni care se ocupă doar cu așa ceva. Cea mai mare casă de asigurări de sănătate din Germania are 30.000 de oameni angajați doar pentru activități de control. În toată România avem 150.
Autoritățile române știu de ani de zile de intrarea în funcțiune a SIUI. De ce nu au pregătit din timp resursele umane necesare pentru a-l folosi din plin? Practic, statul român și-a cumpărat cel mai performant telescop existent pentru a supraveghea sistemul medical, dar nu are încă destui oameni care să știe cum să se uite prin el.
•DIAVOLUL OPACITĂȚII
În Statele Unite autoritățile lucrează împreună cu jurnaliștii pentru a identifica tiparele informatice care semnalează furtul din sistemul medical. Dată fiind cantitatea foarte mare de informație care va exista în SIUI, logic ar fi ca și românii să facă același lucru.
Când l-am întrebat pe președintele CNAS, Vasile Ciurchea, care va fi accesul la datele SIUI în baza legii 544, răspunsul nu a fost convingător: „Câte rețete s-au scris în județ se pot cere, dar nu știu dacă și pentru fiecare medicament în parte. Nu cred”. Într-o problemă atât de importantă și într-un moment atât de avansat, regulile cu ce se poate și ce nu se poate solicita ar fi trebuit să fie deja clar definite. Vidul legislativ existent nu e deloc de bun augur.
În toate aceste locuri stau adevărații diavoli din cardul de sănătate. Nu în cipuri și nici acolo unde îi văd feluriții ÎnaltPreasfințiți. Intervenția Bisericii Ortodoxe în această dezbatere ar putea fi extrem de utilă dacă, în loc să exploateze temeri medievale, ar folosi argumente serioase. Nu o face și astfel dă apă la moară diavolilor periculoși, care se ascund în spatele stupidelor dar zgomotoaselor discuții despre cipuri, 666 și conspirația mondială.
Exorcizarea din cardul de sănătate a problemelor mai sus menționate ar pune la dispoziția românilor un sistem informatic extrem de util atât pentru sănătatea lor, cât și pentru împiedicarea fraudei din sistemul medical. Dar va face cineva asta?
Autor: Vlad Mixich

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 910, Ultimul acces: 2024-05-14 11:45:15