_156 de ani de la Unirea Principatelor Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

_156 de ani de la Unirea Principatelor Române

[2015-01-23]
Mâine, 24 ianuarie 2015, se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la București de Adunarea Deputaților, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniți domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române, informeaz㠓Ziarul Lumina”.
Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, după Sfânta Liturghie, de la ora 10:30, va fi oficiat un Te Deum în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la împlinirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.
La ora 11:00, va avea loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei, iar de la ora 11:30 în Sala Sfântului Sinod din Reședința Patriarhală se va desfășura sesiunea de comunicări științifice „Consecințele benefice ale Unirii Principatelor Române“, organizată de Patriarhia Română și Academia Română.
Patriarhia Română recomandă ierarhilor și preoților din eparhiile din țară și străinătate să oficieze slujbe de pomenire a tuturor celor care au contribuit la Unirea Principatelor Române din anul 1859 și de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui deziderat național, această unire fiind baza statului român modern, România.
Aniversarea Unirii la Iași
Pentru prima dată de când a fost declarată sărbătoare națională, ziua de 24 ianuarie, a Unirii Principatelor Române, va fi marcată la Iași în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta și a altor oficialități din administrația centrală și locală, relatează Agerpres. Ca în fiecare an, manifestările vor debuta dimineața în Piața Unirii din oraș cu un spectacol folcloric, urmat de citirea unui text istoric care subliniază semnificația zilei de 24 ianuarie. În continuare, va fi oficiată o slujbă de Te Deum, vor fi depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. După încheierea manifestărilor, Primăria va oferi participanților la eveniment 5.000 de porții de fasole cu cârnați, precum și vin fiert. Din programul manifestărilor dedicate acestei zile nu va lipsi retragerea cu torțe a militarilor din Garnizoana Iași programată la lăsarea serii pe traseul Piața Unirii - Piața Palatului Culturii.
Totodată, o expoziție inedită a fost inaugurată la Muzeul Unirii, ediția manuscris a Regulamentului Organic al Moldovei din 1831 fiind expusă pentru prima oară publicului ieșean în perioada 23 ianuarie - 25 martie. Potrivit doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova, citată de Agerpres, alături de manuscrisul Regulamentului Organic al Moldovei în cadrul expoziției „Unirea Principatelor - de la idee la fapt㓠vor fi expuse și documente originale care atestă preocuparea generațiilor pașoptiste pentru realizarea idealului poporului român, precum și obiecte de artă și personale care au aparținut personalităților implicate în desfășurarea acestor evenimente istorice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 798, Ultimul acces: 2024-05-16 10:29:11