Dumnezeu face din vamesi fii ai credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dumnezeu face din vameși fii ai credinței

[2015-01-23]
Duminica a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu)
Luca 19, 1-10
În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și, iată, un om bogat cu numele Zaheu, care era mai-mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Și alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Și când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta. Și a coborât degrabă și L-a primit, bucurându-se. Și, văzând, toți murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos. Iar Zaheu, stând înaintea Domnului, I-a zis: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Și a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut.
În pericopa citită în cea de-a 32-a Duminică după Rusalii, Sfântul Evanghelist Luca ne vorbește despre vameșul Zaheu. În contextul ei, ni se spune că, înconjurat de mulțimi de oameni și însoțit, ca de obicei, de sfinții ucenici, Domnul Hristos trecea prin vechea cetate a lumii antice (poate cea mai veche), Ierihon, după ce mai înainte vindecase pe orbul Bartimeu, fiul lui Timeu. Entuziasmat și plin de optimism, de încredere în Domnul, poporul Îl urma, împărtășind și din fericirea celui vindecat, în ochii căruia străluceau raze de lumină, sorbind cu nesaț din lumina zilei. Și toți cei care-l însoțeau, în alaiul lor, îl priveau uimiți și împliniți de fericirea lui. Era o bucurie mare, poate chiar mai mare decât a orbului din naștere, vindecat (tot de Domnul), dacă ne gândim la faptul că acesta mai înainte văzuse (Marcu 10, 46-52). Știa ce însemnase lumina în viața lui. Și, pierzând-o, suferea și tânjea mereu după ea. Iar acum, vindecat, îi însuflețea pe cei care-L urmau pe Domnul, pe când trecea împreună cu ei prin Ierihon.
Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 791, Ultimul acces: 2024-05-15 06:18:19