Piatra-Neamt :: Schitul Draga Cozla - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Draga Cozla
Piatra-Neamț
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Piatra-Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Cetatea Neamțului, cartier Dărmănești, Dealul Cozla
Cod poștal:610252
Persoană de contact :Ierom. Iacob Scriitoru
Telefon :0749... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:draga.mmb.ro
Adrese utile:protopopiatulPiatraNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaPN.ro, www.cjNeamt.ro, nt.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Înființată în 1764, reînființată după 1991
Atâta timp cât a ființat curtea lui Darie Dărmănescu, obștea satului s-a folosit de biserica durată de cealaltă parte a șoselei, într-o poiană de pe malul drept al Cuejdiului. Este vorba de Schitul Draga sau Cozla, construcție din bârne de stejar întru totul caracteristică arhitecturii bisericești de factură populară din secolul al XVIII-lea.
Din nefericire, despre acest remarcabil monument trebuie să vorbim la timpul trecut, deoarece a fost distrus recent (1992) de un incendiu mistuitor.
Vechea construcție făcea parte din categoria bisericilor cu planul în formă de cruce și turnul-clopotniță deasupra pridvorului. Sânurile laterale și absida altarului erau bine pronunțate, poligonale la exterior, fiecare cu câte o fereastră pe segmentul central.
Pe o temelie de piatră nefasonată se ridicaseră pereții trainici din bârne de stejar meșteșugit îmbinate după procedeul "cozilor de rândunică". Pridvorul de pe latura vestică, deschis pe trei părți, avea arcaturi bogat ornamentate, cu sculpturi, susținute de colonete strunjite. Acoperământul de draniță cu două pante repezi, rotunjit peste absida altarului și puțin evazat spre apus, marca distinct sânurile laterale și compartimentarea interioară a monumentului. Toate aceste caracteristici constructive se încadrau fără greș stilului moldovenesc, doar turnul-clopotniță, ridicat ulterior, făcând notă discordantă.
Dar ceea ce aducea un spor de valoare și frumusețe bisericii de la Schitul Draga era abundența ornamentelor sculpturale, prezente atât la exterior cât și la interior, talpa de temelie, lemnăria de sprijin a acoperișului și cornișa fiind bogat împodobite cu diferite încrustații în care alternau mai mult motivele florale stilizate. Un brâu în relief de forma unei frânghii răsucite făcea înconjurul edificiului, iar pe ancadramentul întrării apărea vechiul decor al șerpilor încolăciți, prezent în ornamentica laică de la Suceava încă din epoca lui Ștefan cel Mare.
O inscripție săpată într-o grindă de deasupra intrării oferea unele amănunte în legătură cu împrejurările în care s-a construit biserica:
Această sfântă și dumnezeiască biserică ce se cheamă Sihăstria în muntele Sfintei Troițe cu osteneala și cheltuiala robului lui Dumnezeu Vasile Schivnicul Sân Sandului și a călugăriței Varvarii Mănăstirea Soveji. . . în zilele lui Grigore Callimachi Voievod și Mitropolitului Kir Gavriil, Văleat 7277 (1769) , mai 10.
Interiorul se deschidea printr-un pronaos de formă aproape pătrată, unde se afla și scara de acces în clopotniță, trecând printr-un cafas cu același bogat decor sculptural. Bolțile naosului și pronaosului erau alcătuite din fâșii curbe pe plan poligonal, cu nervuri aparente și încrustații. Ele sugerau bolțile gotice cu nervuri convergente, constituind o transpunere în lemn a acestora, deosebit de interesantă prin originalitatea ei. Același sistem de boltire era aplicat și la altar și deasupra absidelor laterale, caracteristică destul de frecventă la bisericile de lemn din Moldova în secolul al XVIII-lea. Sistemul de acoperire a sânurilor laterale cu o căptușeală de scânduri asemănătoare unui baldachin va apare abia la începutul secolului al XIX-lea, răspândindu-se în deceniile următoare.
După cum lăsa să se întrevadă și inscripția de la intrare, biserica de pe Cozla s-ar fi construit ca schit călugăresc într-un loc mai retras de pe moșia Dărmăneștilor, dar numărul monahilor nu pare să fi fost mai mare de 20. Mai târziu, când s-a extins satul din apropiere, biserica era frecventată de localnici, îndeplinind și funcțiile unei biserici parohiale.
Alte informații:Apartine de Manastirea Bistrita.
Decoratiuni sapate in lemn, pe stalpii pridvorului si usciorii portalului; monument de "arta desavarsita romaneasca din lemn" sub muntele Cozla.
Schit de calugari
Nr. vizualizări:5155
Data ultimei vizualizări:2024-05-12 00:21:48
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:02:21
Data încărcării pe sit:2006-02-03 06:09:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-10-13
Contor: 352

Vedere panoramică
Foto: Mihaela Achiroaie