Aghiresu-Fabrici :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Aghireșu-Fabrici
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aghireșu-Fabrici
Comună:Aghireșu
Județ:Cluj
Adresa:nr. 284
Cod poștal:407010
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulHuedin.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaAghiresu.ro, www.cjCluj.ro, cj.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Șerban Sebastian
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1885.
Aghireș-Fabrici a adus o ultimă strămutare de lăcaș de cult, chiar în anii '70, când, în cimitirul satului nou, a fost adusă și remontată Biserica de lemn cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, cumpărată de localnici de la românii din satul învecinat Dumbrava (Oșorheiu) , un sat, de asemenea, mixt, așezat în apropierea șoselei internaționale Cluj-Oradea. La Aghireșu-Fabrici, biserica a fost reconstruită în cimitir, nu după vechea tradiție locală, cum s-ar fi crezut, ci în singurul loc pentru care nu era nevoie de aprobarea autorităților comuniste.
În încercarea de a-i reconstitui trecutul, am putea constata că în Oșorhei-Dumbrava, biserica a fost construită relativ târziu, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, probabil in ultimul deceniu, când a înlocuit, fără nici o îndoială, o mai veche biserică de lemn, atestată de recensământul ecleziastic de la 1733, în care se oficializau sfintele liturghii pentru românii din Oșorheiu. Meșterii trebuie să fi fost din vreun sat de munte. Arhitectonic și stilistic și acest monument aparține părții “muntoase” a județului Cluj.
Alte informații:Planimetric, biserica era alcătuită dintr-un pronaos tăvănit de 2, 22/4, 90, un naos boltit, de 4, 60/4, 90, și un altar dreptunghiular, de 3/3, 15, așezat acesta sub un acoperiș mai scund, adecvat dimensional. De pe grinzile pronaosului se ridică, pe sub stâlpi puternici și rezistenți, turnul clopotniței, caracteristic zonei, cu galerie simplă și cu un impunător coif octogonal. Dacă bârnele din pereții laterali ai bisericii nu a fost necesar sa fie înlocuite, nici stâlpii turnului nu par sa fi fost schimbați, însă la sistemul de susținere a acoperișului multe elemente ale vechii construcții au fost substituite.
Cod Monument:CJ-II-m-B-07512
Nr. vizualizări:8053
Data ultimei vizualizări:2024-05-01 20:55:40
Data ultimei actualizări:2020-01-18 15:15:38
Data încărcării pe sit:2006-05-27 09:48:57
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-03-31
Aparat: FUJIFILM FinePix S5600
Contor: 240

Vedere din lateral
Foto: Bogdan Ilieș